Software functional size measurement and effort prediction using use case points and data web points for Web applications
Use case points ve data Web points yöntemleri ile yazılımın fonksiyonel büyüklük ölçümü ve Web uygulamaları için emek tahmini
- Tez No: 201610
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Yazılım Büyüklük Ölçümü, Fonksiyonel Büyüklük Ölçümü, Function Points in Gelisimi, Emek Tahmini, Use Case Points, Data Web Points, Software Size Measurement, Functional Size Measurement, Evolution of Function Points, Effort Estimation, Use Case Points, Data Web Points
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Yazılım emek tahmini yazılım mühendisliğinin en önemli sorunlarından biridir. Yazılım endüstrisi ise henüz doğru olarak yazılım büyüklük ve emek tahmini konusunda yeteri kadar olgunlasmamıstır. ?ncelemelerde belirtilen değerlere göre, yazılım projelerinin ortalama yüzde 50-60'ı zamanında veya bütçesi içinde bitirilememektedir. Ayrıca, sözlesmeler ve takibinde proje planının sağlanması için yazılım ölçüm değerleri, gelisim yasam döngüsünün erken safhalarında çok daha önem kazanmaktadır. Bu kuskusuz web uygulamaları için de geçerlidir. Geçtiğimiz 30 yıl boyunca birçok tahmin modeli önerilmistir. Bu çalısmada, ilk olarak literatürde yer alan yazılım ölçüm teknikleri derinlemesine incelenmis ve yazılım ölçüm alanlarından büyüklük ve emek, özellikle fonksiyonel büyüklük ve erken dönem emek tahmini yöntemleri üzerine yoğunlasılmıstır. Ayrıca bu çalısma, 6 ticari web uygulama projesi üzerinde Use Case Points (UCP) ve Data Web Points (DWP) yöntemlerini kullanarak yapılan örnek inceleme çalısmasının sonuçlarını da içermektedir. Buna göre web uygulamaları için UCP ve DWP metotlarının %20 lik bir hata oranı ile projelerin erken dönemlerinde sonuç verebildiği gözlenmistir. Ancak model parametrelerinin her organizasyon ve proje durumu için değismesi gereği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Software effort prediction is one of the most important software engineering issues. However, the software industry has not yet matured enough to accurately quantify the software size and predict the effort. According to surveys, on average 50?60% of software projects result in time or cost overruns. In addition, software measurement values are more valuable at the early phases of the development life cycle, to be able to respond to contracts and follow the project plan with confidence. This is certainly true also for web applications. Many estimation models have been proposed over the last 30 years. In this study, firstly a review of software measurement techniques existing in the literature is provided. The focus is on the measurement of size and effort, especially on functional size and early estimation methods for the effort. The main contribution of this study is the case study on implementing Use Case Points (UCP) and Data Web Points (DWP) methods on six commercial web application projects. The results show that both the UCP and DWP methods can predict within 20 percent of the actual effort at the early phases of the projects. But model parameters have to be evaluated and adjusted for each organization and project environment.