Database task management application
Veritabanı görev yönetim uygulaması
  1. Tez No: 201623
  2. Yazar: SERDAL BAYRAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH KIRLIDOĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Görev Planlanması Uygulaması, Görev Veri tabanı, Paralel Görev İşlenmesi, Dağıtık Görev Yönetimi, Yük Dengeleyici, Task Scheduling Application, Task Database, Parallel Task Processing, Distributed Task Management, Load Balancer
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Günümüzde birçok uygulamada, belirli zamanlarda otomatik çalıştırılan işler önemli bir ihtiyaç olarak görülüyor. Mevcut sistemlerin çoğunun buna çözümü her göreve ait ayrı bir iş arçacığı (thread) açılmasıdır. Bu, sistemde birçok gereksiz iş parçacıkların açılmasına neden oluyor. Diğer bir problem de oluşturulan görevlerin farklı sunucular üzerinde çalıştırılmasıdır. Dağıtık bir görev sistem yönetimi, uyguluma sahipleri için pahalı bir yazılımdır. Tek sunucu üzerinde çalıştırılan uygulamalar herhangi bir sistem çökmesi durumunda görev tamamlanmadan sonuçlanmasına neden oluyor. Yahut ta bazı sunucuların fazla yüklenmesine karşın başka bir sunucunun CPU kullanımın çok düşük değerlerde olduğu görülüyor. Bu tez kapsamında tasarlanmış ve gerçekleştirilmiş Veri Tabanında Görev Yönetim Uygulaması tüm bu problemlere çözüm sunmaktadır. Görevler veri tabanında saklanır ve görevlerin tek elden kontrolü, uygulamaya yeni bir görevin eklenmesi ve ayarlanması oldukça kolaydır. Sistem bir yük dengeleyicisi bölümü içeriyor, bu bölümle görevlerin en uygun kaynağa yönlendirilmesi sağlanıyor. Böylece kaynaklar arasında kullanım oranları dengeli olur. Ayrıca uygulamada görevlerin paralel alt bölümlere ayrılması ve bu bölümlerin kendi içinde iletişimini sağlayan Paralel İşleme parçası da bulunuyor. Bu sayede aynı görev birden fazla kaynakta aynı anda paralel olarak çalıştırılabiliyor.
Özet (Çeviri)
Nowadays, in many applications, it is necessary to execute tasks at specifıc times. The solution of this problem for many current systems is to create different threads for each task. This results in too many life threads in the system at the same time. Another problem is to execute a created task on different servers. Distributed task system management software is expensive for application owners. The applications that run on one server only are not completed properly in case of server failure. in addition, it results in over-load of some servers while some other servers have low CPU usage. Database Task Management Application, designed and implemented in this study, provides solutions for ali such problems. Tasks are stored on a central database; it is quite easy to control the tasks from a single point, and to add new tasks to the system. The system contains a Load Balancer modüle. Using this modüle, tasks can be dispatched to most suitable resources. Therefore, CPU utilizations among the resources are balanced. The application also involves a parallel processing modüle with which a task can be divided into sub tasks, and the subtasks can be executed on different servers simultaneously.