Examination of desulfurization behaviour of ladle furnace slags of a low-sulfur steel
Düşük kükürtlü çelik üretiminde oluşan pota fırını cüruflarının kükürt giderme davranışlarının incelenmesi
  1. Tez No: 201657
  2. Yazar: ENDER KESKİNKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GEVECİ, PROF. DR. YAVUZ TOPKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kükürt Giderme, FetO Aktivite Katsayısı, FetO Aktivitesi, Desulfurization, Activity Coefficient of FetO, Activity of FetO
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırmanın amacı, genel olarak, düşük kükürtlü çelik üretiminde oluşan pota fırını curuflarının kükürt giderme davranışlarının incelenmesidir. İlk olarak, curuftaki kararsız oksitlerin (FetO ve MnO) konvertörden pota fırını işlemi sonuna kadar olan değişimi farklı çelik grupları için ayrı ayrı ele alınmıştır. Kararsız oksitlerdeki değişimin en iyi şekilde düşük karbonlu çeliklerde incelenebileceği sonucuna varılmıştır. Daha sonra, demir oksitin aktivitesindeki değişim düşük karbonlu çelik kaliteleri arasında yer alan ve aynı zamanda düşük kükürtlü bir çelik kalitesi olan 4937K için ele alınmıştır. % DeS (ölçülen) şeklinde tanımlanan pota fırınındaki kükürt giderme e ile % Azalma FetO a ile takip edilen demir oksitin aktivitesindeki değişim arasındaki ilişki, ilk olarak, literatürde yer alan empirik bir denklemin kullanılmasıyla incelenmiştir. Sonrasında bu ilişki pota fırınındaki çelik oksijen aktivitesi değerlerinin kullanılması suretiyle ele alınmıştır. Bu metodla 4937K curufları için demir oksitin aktivite katsayısının, FetO ? , temel curuf bileşenleriyle ilişkilendirildiği bir regrasyon denklemi elde edilmiştir. Çelik oksijen aktivitesi değerleri kullanılarak elde edilen sonuçların 4937K çelik-curuf sistemi için temsil edici olduğu sonucuna varılmış, literatürdeki denklem kullanılarak elde edilen sonuçlarla benzer bir eğilim sergilediği görülmüştür. Temkin denkleminin ve polimerik anyon modelinin kullanılmasıyla da benzer sonuçlar elde edilmiştir. Kükürdün olumsuz etkilerini önlemek için daha az zararlı inklüzyonların oluşturulması gerekliliği noktasında ERDEMİR'de üretilen bazı çeliklerin inklüzyon morfolojileri incelenmiştir. İncelemelerde şiddet değeri 1-2 olan D-tipi küresel inklüzyonlar gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was mainly to investigate desulfurization behaviour of ladle furnace slags of a low-sulfur steel. First, the change of the amount of unstable oxides (FetO and MnO) in slags was studied from the converter till the end of ladle furnace treatment for different steel quality groups. It was found that the change in the amount of unstable oxides could be examined best with low-C steel qualities. Then, the change of activity of iron oxide was investigated for a member of low-C steel quality group, namely 4937K, a low-S steel. The relation between the degree of desulfurization at the ladle furnace, % DeS (measured), and the change in activity of iron oxide, % Decrease in FetO a , was examined first using an empirical expression obtained from literature. Then, this relationship was studied using steel oxygen activity measurements conducted at the ladle furnace. With this method, a regression formula was proposed for 4937K slags relating activity coefficient of iron oxide, FetO ? , with the major slag components. The results obtained from steel oxygen activities were found to be representative for 4937K steel-slag system showing similar behaviour with the ones from the empirical expression obtained from literature. Similar results were found using Temkin equation and the polymeric anion model. In relation to formation of less harmful inclusions to suppress adverse effects of sulfur, morphological studies of some steels produced in ERDEMİR plant were performed. D-type globular inclusions with severity values of 1-2 were observed.