Development of in vitro micropropagation techniques for saffron (Crocus sativus L.)
Safran bitkisinde (Crocus sativus L.) in vitro koşullarda mikroüretim tekniklerinin geliştirilmesi
- Tez No: 201686
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Crocus sativus L, safran, korm, in vitro mikropropagasyon, doğrudan organ gelişimi, dolaylı organ gelişimi, 4-D, BAP, NAA, IBA, Crocus sativus L, saffron, corm, in vitro micropropagation, direct organogenesis, indirect organogenesis, 4-D, BAP, NAA, IBA
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, doğrudan ve dolaylı organ gelişimi metodları kullanılarak safran bitkisinin in vitro koşullarda üretimi hedeflenmiştir. Ayrıca bitki büyüme düzenleyicilerinin; korm üretimi, çimlenme zamanı ve çimlenme oranı gibi gelişim parametreleri üzerine etkileri ex vitro koşullarda araştırılmıştır. Safranın in vitro koşullarda üretimi için ilk olarak 2,4-D (2,4- Diklorofenoksiasetik asit) ve BAP (benzilaminopürin) büyüme düzenleyicilerinin etkileri test edilmiştir. 0,25 mg/L 2,4-D ve 1 mg/L BAP kombinasyonunun dolaylı organ gelişimi için, 1 mg/L 2,4-D ve 1 mg/L BAP uygulamasının ise doğrudan organ gelişimi için uygun olduğu anlaşılmıştır. Doğrudan organ gelişiminin iyileştirilmesi çalışmalarında, 2,4-D bileşeninin besiyerlerinden çıkarılması ve sadece BAP (1 mg/L) içermesi sürgün gelişimini arttırmıştır. Korm ve kök oluşumu üzerinde, NAA (naftelen asetik asit) ve BAP büyüme düzenleyicilerinin değişik kombinasyonlarının etkileri araştırılmıştır. Bu uygulamalarla az sayıda korm oluşumu gerçekleşirken, köklenme meydana gelmemiştir. Sonraki deneylerde kullanılan 1 mg/L IBA (indol-3-bütirik asit) ve vii %5 şeker içeren büyüme ortamı kontraktil kök oluşumunda ve korm sayısının arttırılmasında oldukça etkili olmuştur. Sonuç olarak, toplam başarı kontraktil kök oluşumu için %59.26, korm oluşumu için %35.19 ve sürgün oluşumu için %100 şeklinde hesaplanmıştır. Safranın ex vitro çalışmalarında, 50 mg/L IAA (indol-3-asetik asit), 50 mg/L kinetin ve 200 mg/L GA3 (giberellik asit) kullanılmıştır. Bu uygulamalar gelişim parametreleri üzerinde beklenen düzeyde etkili olmamıştır.
Özet (Çeviri)
In vitro micropropagation of saffron (Crocus sativus L.) by using direct and indirect organogenesis was the aim of this study. Also, the effect of plant growth regulators on growth parameters, such as corm production, sprouting time and germination ratio were investigated in ex vitro conditions. For in vitro regeneration of saffron, the effects of 2,4-D (2,4- dichlorophenoxyacetic acid) and BAP (6-benzylaminopurine) were tested initially. It was observed that 0,25 mg/L 2,4-D and 1 mg/L BAP combination was superior for indirect organogenesis while 1 mg/L 2,4-D and 1 mg/L BAP combination was favorable for direct organogenesis. During the improvement of direct organogenesis experiments, BAP (1 mg/L) without 2,4-D stimulated further shoot development. For adventitious corm and root induction, NAA (naphthaleneacetic acid) and BAP combinations were tested. Although a few corm formations were achieved, root development was not observed with these treatments. Further experiments with the culture medium supplemented with 1 mg/L IBA (indole-3-butyric acid) v and 5% sucrose was effective on obtaining contractile root formation and increasing corm number. As a result, the overall efficiency was calculated as 59.26% for contractile root formation, 35.19% for corm formation and 100% for shoot development. In ex vitro studies, 50 mg/L IAA (indole-3-acetic acid) , 50 mg/L kinetin and 200 mg/L GA3 (gibberellic acid) were used. These applications were not as efficient as expected on assessed growth parameters.