Determination of anion content of fogwater by ron chromatography and spectrophotometric methods
  1. Tez No: 3687
  2. Yazar: TARIK ERDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK K. ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: iyon kromatografisi, baskısız iyon kromatografisi iyon değiştiriciler, sis suyu analizi, sis suyu toplayıcıları, asid yağmuru, hava kirliliği, nitrat, sülfat, Ion chromatography, non- suppressed ion chromatography ion-exchangers, fogwater analysis, fog collectors, acid rain, nitrate, sulfate, air pollution. -iv
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET İYON KROMATOGRAFİ VE SPEKTROFOTOMETRIK YÖNTEMLER KULLANILARAK SİS SUYUNDA ANYON ANALİZİ ERDAL, TARIK Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez yöneticileri: Prof.Dr. Namık K.ARAS ve Assoc. Prof.Dr. Sezer AYGÜN Haziran 1988, 83 sayfa Bu çalişmada, iyon kromatografisi ve spektrofotometrik yöntemler kullanılarak sis suyunda anyon analizi yapılmıştır. Sis suyunda tanimlanabilen anyonlar klor, nitrat ve sülfat iyonlaridır. Çalışmanın ilk kisminda, standard nitrat ve sülfat iyonlarıni ayırmak amacıyla bir iyon değiştirici kolon sistemi ve farklı tane büyüklüğünde farklı yikama çözeltisi konsantrasyonlari denenmiştir. Bu iyonların kolon üzerinde ayrıldiklari nitrat iyonu için spektrofotometrik ve sülfat için türbidimetrik yöntemlerle gözlenmiştir. Çalişmanin ikinci kisminda, pasif ve dönen kollu olmak ?V*üzere iki çeşit sis suyu toplayıcısı kurulmuş ve 12 Kasım 1987'de Uludağ'da Meteroloji ve Volfram Madeni Bölgesinde, sis suyu toplanmıştır. Çalişmanın son kısmında ise, sis suyu örnekleri, cihaz ve deneysel parametreler optimize edildikten sonra VARIAN 2010 baskısız iyon kromatografi cihazi ile analizleri yapılmıştır, iyon kromatografisine ek olarak, nitrat iyonu için spektrofotometrik brusin ve sülfat için türbidimetrik yöntemler kullanılmıştır. Toplam 13 örneğin pH ve anyon içeriği incelenmiştir. Meteoroloji istasyonundan toplanan altı örneğin pH ve anyon konsantrasyonlarının orta değerleri aşağıdaki gibidir: pH=4.03, [Cf] =1.27 mg/L, [N0~] =1.58 mg/L, [Sc£] =4.34 mg/L.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF ANIONS IN FOGWATER BY ION CHROMATOGRAPHY AND SPECTROPHOTOMETRY METHODS ERDAL, TARIK M.S. in Chemistry Supervisor: Prof.Dr. Namık K.ARAS Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Sezer AYGUN June, 1988, 83 pages The chloride, nitrate and sulfate ion concentrations were determined by Ion chromatography and spectrophotornetric methods in fogwater samples. In the first part of the study, an ion-exchange system was constructed for the separation of nitrate and sulfate ions. Different ion-exchange resins with different particle size of each and different eluent concentrations have been tried. The retention times of standard solutions of ions of interest were determined by the spectrophotornetric brucine method for nitrate and turbidimetric method for sulfate ion. In the second part of the study, two types of collector, passive and rotating arm collectors, were.111-constructed and fogwater was collected by three different collectors at two different sites, Meteorology Station and Wolfram Ore Site at Mountain Uludağ November 12, 1987. In the last part of the thesis, the fogwater samples were analyzed by the VARIAN 2010 non-suppressed ion chromato graph, after optimizing the instrument parameters. Spectrophotometric brucine and turbidimetric methods were also used as alternative methods for the determination of nitrate and sulfate in fogwater. Total of 13 samples were analyzed for their pH and anion content. The median of pH and anions concentrations of six samples from Meteorology Station Site are as follows; pH=4.03, [Cf] =1.27 mg/L, CNOğ] =1.58 mg/L, [SO^l =4.34 mg/L.