High angle of attack maneuvering and stabilization control of aircraft
Uçakların yüksek hücum açısında manevra ve stabilizasyon denetimi
  1. Tez No: 201724
  2. Yazar: ÖZGÜR ATEŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. KEMAL ÖZGÖREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Aeronautical Engineering, Mechanical Engineering, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Hücum Açılarında Manevralar, tki Vektörü Denetimi (VD), Dogrusal Olmayan Evrik Dinamik (DOED), Dayanıklılık Basarım Analizi, Pilot Modeli, High Alpha Maneuvering, Thrust Vectoring Control (TVC), Nonlinear Inverse Dynamics (NID), Robust Performance (RP) Analysis, Human Pilot
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Bu çalısmada, uçakların yüksek hücum açılarında denetimi için modern yöntemler kullanılarak denetleyici tasarımları gerçeklestirilmistir. Denetleyiciler hem stabilizasyon hem de yönelim denetiminde kullanılabilecek yapıda tasarlanmıstır. Tasarlanan denetleyiciler, uçakları istenmeden karsılasılan ve oldukça tehlikeli olabilecek yüksek hücum açılarındaki uçuslardan kurtarmak ve pilot tarafından kolaylıkla denetlenebilecek kararlı uçus durumlarına getirmekte kullanılabildigi gibi, aynı zamanda, savas ve savunma uçuslarında yüksek hücum açılarında gerçeklestirilen çevik manevraların denetiminde de kullanılabilmektedir. Denetim itki vektörü denetimi (VD) yöntemi ile geleneksel aerodinamik kontrol eyleticileri harmanlanarak gerçeklestirilmistir. Denetim tasarımında dogrusal olmayan evrik dinamik (DOED) yöntemi kullanılmıs ve dayanıklılık analizleri yapılmıstır. Hava aracının dinamigi, aerodinamigi, motoru, itki yönlendirme pedalları, uçus ortamı ve üzerindeki algılayıcılar detaylı olarak modellenmis ve 6 vii serbestlik dereceli bir hava aracı uçus benzetimi sentezlenmistir. Bu modellere pilot modeli de eklenmis ve denetim yapılarının pilot modeli ile birlikte dayanıklılık analizleri yapılmıstır. Stabilizasyon denetimi için hava aracı bilerek istenmeyen bir yüksek hücum açısında uçus durumuna itilmis ve buradan denetim yardımı ile kurtarılarak kararlı ve kolay denetlenebilir uçus rejimlerine çekilmistir. Yönelim denetiminin basarımı ise yüksek hücum açılarında yapılan farklı çevik manevra benzetimleri ile gösterilmistir. Gerçeklestirilen benzetimlerin sonuçları incelenmis ve tasarlanan denetim yapılarının basarımları yorumlanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the implementation of modern control techniques, that can be used both for the stable recovery of the aircraft from the undesired high angle of attack flight state (stall) and the agile maneuvering of the aircraft in various air combat or defense missions, are performed. In order to accomplish this task, the thrust vectoring control (TVC) actuation is blended with the conventional aerodynamic controls. The controller design is based on the nonlinear dynamic inversion (NDI) control methodologies and the stability and robustness analyses are done by using robust performance (RP) analysis techniques. The control architecture is designed to serve both for the recovery from the undesired stall condition (the stabilization controller) and to perform desired agile maneuvering (the attitude controller). The detailed modeling of the aircraft dynamics, aerodynamics, engines and thrust vectoring paddles, as well as the flight environment of the aircraft and the on-board sensors is performed. Within the v control loop the human pilot model is included and the design of a fly-by-wire controller is also investigated. The performance of the designed stabilization and attitude controllers are simulated using the custom built 6 DoF aircraft flight simulation tool. As for the stabilization controller, a forced deep-stall flight condition is generated and the aircraft is recovered to stable and pilot controllable flight regimes from that undesired flight state. The performance of the attitude controller is investigated under various high angle of attack agile maneuvering conditions. Finally, the performances of the proposed controller schemes are discussed and the conclusions are made.