Design and thermo-mechanical analysis of warm forging process and dies
Ilık dövme prosesi ve kalıpları için tasarım ve termo-mekanik analiz
- Tez No: 201723
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER, PROF. DR. HALUK DARENDELİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ilık Dövme, Sonlu Elemanlar Analizi, Kalıp Gerilim Analizi, Metal Sekillendirme, Kapalı Kalıp Dövme, Warm Forging, Finite Element Analysis, Die Stress Analysis, Metal Forming, Closed-die Forging
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Dövme sıcaklıgı, dövme uygulamalarındaki temel etkenlerden birisidir. Ilık dövme uygulamalarında, metalller yeniden kristallenme sıcaklıgı civarında ve geleneksel sıcak dövme sıcaklıgının altında dövülürler. Ilık dövme sıcak ve soguk dövme ile karsılastırıldıgında bir çok avantaja sahiptir. Sıcak dövmeye göre daha hassas ve yüzey kalitesi daha yüksek parçalar elde edilirken, soguk dövmeye göre de daha yüksek süneklik ve daha düsük sekillendirme kuvvetleri elde etmek mümkündür. Bu çalısmada, sıcak dövme sıcaklıgında üretilmekte olan ve hassasiyet, malzeme kullanımı ve enerji konularında iyilestirmeye ihtiyacı olan bir parçanın dövme uygulaması analiz edilmistir. Sözedilen parça için, yeni önsekillendirme kalıpları tasarımı ile birlikte ılık dövme sıcaklıgında bir dövme uygulaması önerilmis ve önerilen uygulamanın Sonlu Elemanlar Metodu kullanılarak benzetimi yapılmıstır. Benzetimlerde, termo-mekanik analizler yapılmıs ve kalıp gerilimlerini hesaplayabilmek için kalıplar sekillenebilir olarak modellenmistir. ODTÜ-BLTR Merkezi Dövme Arastırma ve Uygulamaları Laboratuvarında deneysel çalısma da yapılmıs ve sayısal sonuçlarla deneysel sonuçların birbiriyle tutarlı oldugu gözlenmistir. Çalısmada, yuvarlak kesitli malzeme yerine kare kesitli malzeme kullanılması önerilerek malzeme kaybı azaltılmıstır. Dövme sıcaklıgı sıcak dövme aralıgından ılık dövme aralıgına düsürülerek enerji tasarrufu ve parça ölçülerinde yüksek hassasiyet elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
Forging temperature is one of the basic considerations in forging processes. In warm forging, the metals are forged at temperatures about the recrystallization temperature and below the traditional hot forging temperature. Warm forging has many advantages when compared to hot and cold forging. Accuracy and surface finish of the parts is improved compared to hot forging while ductility is increased and forming loads are reduced when compared to cold forging. In this study, forging process of a part which is currently produced at the hot forging temperature range and which needs some improvements in accuracy, material usage and energy concepts, is analyzed. The forging process sequence design with a new preform design for the particular part is proposed in warm forging temperature range and the proposed process is simulated using Finite Element Method. In the simulations, coupled thermal mechanical analyses are performed and the dies are modeled as deformable bodies to execute die stress analysis. Experimental study is also carried out in METU-BILTIR Center Forging Research and Application Laboratory and it has been observed that numerical and experimental results are in good agreement. In the study, material wastage is reduced by proposing using of a square cross section billet instead of a circular one, energy saving and better accuracy in part dimensions is achieved by reducing the forging temperature from the hot forging to the warm forging temperature range.