Biological and chemical sludge filtration
Biyolojik ve kimyasal çamur filtrasyonu
  1. Tez No: 201776
  2. Yazar: HANDE YÜKSELER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YETİŞ, PROF. DR. İSMAİL TOSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Chemical Engineering, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tıkanmalı filtrasyon teorisi, Klasik filtrasyon teorisi, Çokfazlı filtrasyon teorisi, Özgül kek direnci, Filtre ortamı direnci, Çamur susuzlastırması, Blocking Filtration Laws, Classical Filtration Theory, Multiphase Filtration Theory, Specific Cake Resistance, Filter Medium Resistance, Sludge Dewatering
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Günümüze degin çamur filtrasyonu Ruth tarafından gelistirilen klasik filtrasyon teorisi ile karakterize edilip, özgül kek direnci (ÖKD) parametresi ile degerlendirilmistir. Ancak, klasik yaklasım gerçek olgunun karmasıklıgını net olarak gösterememektedir ve ÖKD filtrasyonu tanımlamada yeterli olamamaktadır. Literatürde, filtrasyon prosesini daha iyi analiz edebilmek ve anlayabilmek için birçok bilimsel çalısma gerçeklestirilmis olmasına ragmen halen klasik teorinin yerini alabilecek pratik olarak uygulanabilir bir çözüm önerilmemistir. Bu çalısmada, Hermans ve Bredée tarafından 1936 yılında gelistirilen ve membran literatüründe sıklıkla kullanılan tıkanmalı filtrasyon kanunları ile Willis ve Tosun (1980) tarafından gelistirilen, filtrasyon hızının belirlenmesinde kek-filtre ortamı fazının önemini vurgulayan çok-fazlı filtrasyon teorisi çamur filtrasyonu analizinde kullanılmıstır. Öncelikle klasik filtrasyon teorisinin gerçek çamur sistemlerinin filtrasyonunu tayin etmedeki yetersizligi ve mevcutta kullanılan deneysel yöntemin filtrasyon prosesini yansıtmadaki eksiklikleri ortaya konmustur. $kinci olarak, çamur özelliklerinin ve isletme kosullarının filtrasyon prosesine etkilerini daha iyi anlayabilmek için küresel ve sıkıstırılamayan Meliodent parçacıklarından olusturulan model çamur sistemleri ile çalısmalar gerçeklestirilmistir. Son olarak, çamur sistemlerinin filtrasyonunu yorumlayabilmek için, elde edilen filtrasyon dataları her iki teori de kullanılarak yorumlanmıstır. Sonuçlar filtrasyonun karakterize edilmesinde her iki yaklasım da klasik yaklasıma göre üstün oldugunu göstermistir. Tıkanmalı filtrasyon kanunları ile çamura özgü bir parametre gelistirilirken, çok-fazlı filtrasyon teorisi tüm prosesin fiziksel gerçekligini açıklamada daha dogru bir yaklasım getirmistir.
Özet (Çeviri)
Up to date, sludge filterability has been characterized by the Ruth?s classical filtration theory and quantified by the well-known parameter specific cake resistance (SCR). However, the complexity of the actual phenomenon is clearly underestimated by the classical filtration theory and SCR is often not satisfactory in describing filterability. Although many scientific studies were conducted for a better analysis and understanding of the filtration theory, still a practically applicable solution to replace the classical theory for a better description of filterability has not been proposed yet. In the present study, blocking filtration laws proposed by Hermans and Bredée, dating back to 1936, which have been extensively used in the membrane literature for the analysis of fouling phenomenon and the multiphase filtration theory developed by Willis and Tosun (1980) highlighting the importance of the cake-septum interface in determining the overall filtration rate have been adopted for the analysis of filterability of sludge systems. Firstly, the inadequacy of the classical filtration theory in characterizing the filterability of real sludge systems and also the lack of the currently used methodology in simulating filtration operation was highlighted. Secondly, to better understand the effect of slurry characteristics and operational conditions on filtration, model slurries of spherical and incompressible Meliodent particles were formed. Finally, a methodology was developed with the gathered filtration data to assess the filterability of the sludge systems by both theories. The results clearly show that both approaches were superior to the classical approach in terms of characterizing the filterability of sludge systems. While blocking laws yielded a slurry specific characterization parameter to replace the commonly used SCR, the multiphase theory provided a better understanding of the physical reality of the overall process.