Günümüz çok katlı konut binaları üzerindeki bio-iklimsel yaklaşımların istanbul örneği üzerinde incelenmesi
The analysis of bio-climatic approaches on contemporary multiplex housing buildings in istanbul
- Tez No: 213502
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUNBİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: bio-iklimsel mimarlık, çok katlı konut, yenilenebilir enerji, ekoloji, bio-climatical architecture, multiplex housing, renewable energy, ecology
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Dünya genelinde giderek artan nüfus yoğunluğu, kaynak tüketimi ve çevre kirliliği gezegenimizin ekolojisini olumsuz yönde etkilemektedir. Doğal kaynak akışının önemli düzeyde azalması, insan neslini ve doğada yaşayan diğer canlıların geleceğini tehlikeye sokmaktadır. Doğal kaynakların ağırlıklı olarak yapı sektörü tarafından tüketildiği göz önüne alındığında, bio-iklimsel mimarlığın gelecek nesiller için ne denli önem taşıdığı ortaya çıkmaktadır.Bu çalışma kapsamında, teknolojik gelişmelerin paralelinde oluşan, çevresel sorunların çözümünde bio-iklimsel tasarımların çok katlı konut binaları üzerindeki etkileri incelenmektedir. Giriş bölümünde çalışmanın amacı ve kapsamı belirlenmektedir. İkinci bölümde konuyla ilgili kavramlar, konutun ve bio-iklimsel mimarlık kavramının tarihsel gelişim süreci incelenmektedir. Üçüncü bölümde, bio-iklimsel tasarım kriterleri başlığında yenilenebilir enerji kaynakları ve bu kaynakların kullanılması için geliştirilen sistemler incelenmektedir. Ekolojik tasarımı etkileyen malzeme şeçimi, iklimsel veriler ve bina otomasyon sistemleri üzerinde durulmaktadır. Dördüncü bölümde bio-iklimsel çok katlı tasarıma örnek yurtdışı yapıları değerlendirilmekte, tasarım özellikleri incelenmektedir. Son bölümde çalışma alanı olarak seçilen İstanbul' daki çok katlı bina örnekleri üzerinde bio-iklimsel yaklaşımların uygunluğu tartışılmaktadır. Bu kapsamda örnekler için anket düzenlenmiş, anket sonuçları üzerinde değerlendirme yapılmıştır. Tezin genel değerlendirilmesi ise sonuç bölümünde yapılmış olup, bio-iklimsel tasarımın günümüz konut binalarında kullanılması gerekliliği belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
Gradually increasing population density, resource consumption, and environmental pollution has been affecting the ecology of our planet in adverse ways. Serious decrease at the natural resource flow puts the future of the human generation and other creatures living together in the nature in danger. Considering the facts that the natural resources has predominantly been drained by the building sector; it appears how important the bio-climatical architecture is for the posterity.Within the context of this academic work, the affects of bio-climatical design on multiplex housing buildings has been studied through the analysis of environmental issues which appears in parallel with the technological developments. The aim and the extent of this work have been specified at the introductory chapter. In the second chapter, concepts pertinent to the subject, historical development process of the residence and bio-climatical architecture concept have been studied. Third chapter examines the renewable energy resources and systems developed for using these resources under bio-climatical design criteria headline. In addition, it has been asserted on climatical data, building automation systems and selection of material which affects the ecological design. In the fourth chapter, some abroad multiplex building design models has been rated and specifications has been examined. Last chapter deals with the compatibility of bio-climatical approaches on some multiplex building models located at Istanbul. In this context, a poll for the chosen models has been taken and has been evaluated over the conclusions. The general evaluation of the thesis ends with the expressive of the necessity of utilization of bio-climatical design in present housing buildings.