Axial ligand substitution reaction kinetics of pyrimidine-2-thionato bridged binuclear platinum(III) complexes
Primidin-2-tionato köprü ligandlı binükleer platin(III)kompleksinin, eksenel ligand yerdeğiştirme tepkime kinetiğinin incelenmesi
- Tez No: 201778
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN İŞÇİ, DOÇ. DR. ŞENİZ ÖZALP YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tepkime Kinetiği, Binükleer Platin(III) Kompleksleri, Ligand Yer Değiştirme Tepkimeleri, Tepkime Mekanizmaları
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, genel olarak aşağıdaki tepkime denklemi ile tanımlanan ligand değiştirme tepkimelerinin kinetikleri, fazla miktarda Y- iyonu içeren asetonitril çözeltilerinde çalışılmıştır. [Pt2(C4H3N2S)4X2] + 2Y- Pt2(C4H3N2S)4Y2 + 2X- X= X- = Cl- , Br- , I- ; Y- = Cl- , Br- , Ivi vii Bütün tepkime çözeltilerinde iyonik kuvvet sabit tutulmuştur. Çalışılmış olan bütün tepkimeler tersinir olup; yukarıdaki tepkimenin hızı, tepkimeye giren kompleksin ve Y- ligandının derişimlerine bağlı olarak değişmektedir. Buna göre tepkimenin genel hız denklemi ifadesi aşağıdaki şekilde yazılabilir. Hız = k [Y- ] a [Pt2(C4H3N2S)4X2] b Yapmış olduğumuz bu çalışmada komplekse göre hesaplanmış olan reaksiyon sırası bütün tepkimeler için birinci derece olarak bulunmuştur (b=1). Liganda göre olan reaksiyon sırası (a), bütün tepkimeler için hesaplanmış ve 0.96±0.057 (X=I- , Y=Cl- ), -0.49±0.037 (X=Cl- , Y=I- ), 0.28±0.023 (X=I- , Y=Br- ), 0.48±0.044 (X=Br- , Y=I- ), 0.53±0.042 (X=Br- , Y=Cl- ), -0.21±0.014 (X=Cl- , Y=Br- ) sonuçları elde edilmiştir. Hız sabiti, k'nın, X=I- , Y=Cl- için 12.1±2.05 M-1 s -1 ; X=Cl- , Y=I- için (5.7±1.6)x10-3 M1/2s -1; X=I- , Y=Br- için 0.3±0.27 M-0.3s -1 ; X=Br- , Y=I- için 0.53± 0.11 M-1/2s -1; X=Br- , Y=Cl- için 1.74 ± 0.16 M-1/2 s -1 ; X=Cl- , Y=Br- için (1.71± 0.37) x10-2 M0.2 s -1 olduğu hesaplanmıştır. Ayrıca, farklı sıcaklıklarda yapılan kinetic deneylerinde elde edilen k değerleri kullanılarak, aktivasyon parametreleri ΔH* ve ΔS* 'in değerleri de bulunmuştur. Çalışılan bütün tepkimelerde ΔS* değerleri eksi değerde ve -81 ile -236 J K-1 mol-1 değerleri arasındadır. Bu değerlerin negatif oluşu, bir assosiyetif mekanizmanın göstergesidir. Elde edilen bütün veriler, belirlenen hız yasasıyla uyumlu bir mekanizmasının önerilmesinde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The kinetics of the ligand substitution reactions, which is represented by the equation, [Pt2(C4H3N2S)4X2] + 2Y- Pt2(C4H3N2S)4Y2 + 2Xwhere X- = Cl- , Br- , I- and Y- = Cl- , Br- , I- are studied in acetonitrile in the presence of excess Y- ion concentrations, under constant ionic strength. All reactions are reversible. The rate of the above reaction is dependent on binuclear complex and entering ligand concentrations. Thus general rate equation can be written as Rate = k [Y- ] a [Pt2(C4H3N2S)4X2] b The reaction rates are first order with respect to the substrate complex (b=1). The experimentally determined values of the order of the reaction with iv v repect to entering ligand,“a”, are 0.96±0.057 (X=I- , Y=Cl- ), -0.49±0.037 (X=Cl- , Y=I- ), 0.28±0.023 (X=I- , Y=Br- ), 0.48±0.044 (X=Br- , Y=I- ), 0.53±0.042 (X=Br- , Y=Cl- ), and -0.21±0.014 (X=Cl- , Y=Br- ). The rate constants are 12.1±2.05 M-1s -1 (X=I- , Y=Cl- ), (5.7±1.6)x10-3 M1/2s -1 (X=Cl- , Y=I- ), 0.3±0.27 M-0.3s -1 (X=I- , Y=Br- ), 0.53±0.11 M-1/2s -1 (X=Br- , Y=I- ), 1.74±0.16 M-1/2s -1 (X=Br- , Y=Cl- ), and 1.71±0.37x10-2 M0.2s -1 (X=Cl- , Y=Br- ). To obtain information about the energetics of the reactions, the temperature dependence of the rate constants is determined and the activation parameters ΔH* and ΔS* are calculated. The values ΔS* are negative and, in the range of -81 and -236 J K-1 mol-1. These results support an associative-interchange, Ia, mechanism. All data obtained in this work are used to propose a mechanism which will be consistent with the experimentally determined rate law.