Assembly line balancing with multi-manned tasks
Çok-adamlı operasyonlar içeren montaj hattı dengeleme
- Tez No: 201794
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KIRCA, YRD. DOÇ. DR. AYTEN TÜRKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Montaj Hattı Dengeleme, Çok-Adamlı Operasyonlar, Kısıt Programlama, Assembly Line Balancing, Multi-manned Tasks, Constraint Programming
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tez çalışmasında montaj hattı dengeleme probleminde yeni bir alan tanımlanmıştır. Montaj hattı dengeleme problemi konusunda literatürde birçok çalışma bulunmaktadır ancak hiçbirinde en az iki operatöre atanması zorunlu çokadamlı operasyonlar içeren montaj hatları üzerine çalışma bulunmamaktadır. Tip-1 ve Tip-2 problemleri için iki matematiksel model ve bir kısıt programlama modeli yazılmıştır. Tip-1 probleminde amaç toplam istasyon sayısını enazlamaktır, bunun yanında Tip-2 problemleri için amaç çevrim zamanını enazlamaktır. Bunlara ek olarak alan daraltma yöntemini uygulamak için modellere geçerli eşitsizlikler eklenmiştir. Ayrıca her iki tipte büyük boyutlu problemleri çözmek için sezgisel yöntemler geliştirilmiştir. Geliştirilen tüm modeller bir gerçek hayat problemi ile problem parametrelerinin performans ölçütlerine etkisini görebilmek için deneysel problemler üzerinde uygulanmıştır. Kesin çözüm veren modeller birbiriyle, sezgisel yöntemler de performanslarını analiz etmek için en iyi çözümle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we define a new problem area for assembly lines. In the literature, there are various studies on assembly line balancing, but none of them consider multi-manned tasks, task to which at least two operators have to be assigned. Two mathematical models and one constraint programming model are developed for both Type-I and Type-II ALB problems. The objective of Type-I problem is to minimize the number of stations whereas the objective of Type-II problem is to minimize the cycle time. In addition to this, valid inequalities are introduced to make models more efficient. Moreover, heuristic algorithms for both types are developed for large-sized problems. All formulations are applied to a real case study and then experimental analysis are conducted for all formulations to see the effects of problem parameters on performance measures. Exact models are compared each other and performance of heuristic algorithms are compared against the lower bounds.