Solvent-free microwave extraction and microwave-assisted hydrodistillation of essential oils from spices
Çözücüsüz mikrodalga ekstraksiyonu ve mikrodalga yardımlı hidrodistilasyon yöntemleri ile bitkilerden esansiyel yağların elde edilmesi
- Tez No: 201797
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL ŞAHİN, DOÇ. DR. GÜLÜM ŞÜMNÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çözücüsüz mikrodalga ekstraksiyonu (ÇME), Mikrodalga yardımlı hidrodistilasyon (MYH), Origanum vulgare L, Laurus nobilis L, Rosmarinus officinalis L, Solvent-free microwave extraction (SFME), Microwave-assisted hydrodistillation (MAHD), Origanum vulgare L, Laurus nobilis L, Rosmarinus officinalis L
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bitkilerden esansiyel yag eldesi için kullanılan geleneksel yöntemlerin birtakım dezavantajlarının olması, arastırmacıları, bitkilerden esansiyel yag eldesinde daha güvenilir ve ekonomik yöntemlerin arayısına yönlendirmistir. Mikrodalga yardımlı hidrodistilasyon (MYH) ve çözücüsüz mikrodalga ekstraksiyonu (ÇME), bu dezavantajların etkisini büyük oranda azaltacagı tahmin edilen, son yıllarda gelistirilmis yöntemlerdir. Bu çalısmada, oldukça yüksek antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahip olmaları, Türkiye'de çokça yetismeleri ve tüketilmeleri nedeniyle dag kekigi (Origanum vulgare L.), defne (Laurus nobilis L.) ve biberiye (Rosmarinus officinalis L.) seçilmistir. Bu çalısmanın amacı, ÇME yönteminin kekik ve defne uçucu yagları eldesinde, MYH yönteminin ise, biberiye uçucu yagı eldesinde kullanılabilirliginin arastırılmasıdır. Aynı zamanda, mikrodalga gücünün ve islem süresinin uçucu yag verimi ve kalitesi üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Hidrodistilasyon yöntemi kontrol amaçlı kullanılmıstır. Kekikte, ÇME yöntemi (0.054 mL yag/g kekik) ile hidrodistilasyona (0.048 mL yag/g kekik) nazaran istatistiksel olarak belirgin derecede fazla uçucu yagı verimi elde edilmistir. Hidrodistilasyon ile ulasılan islem süresi % 80 oranında düsürülmüstür. Kekigin ana maddesinin timol (650-750 mg timol/mL yag) oldugu görülmüstür. Defnede, ÇME ve hidrodistilasyon yöntemleri ile elde edilen verimlerde (yaklasık olarak 0.022 mL yag/g defne) istatistiksel olarak önemli bir fark gözlenmemistir. slem süresi % 55-60 oranında kısalmıstır. Defne yagının oldukça büyük bir kısmının 1,8-sineol'den (630-730 mg 1,8-sineol/mL yag) olustugu anlasılmıstır. Biberiyede ise, MYH yöntemiyle ulasılan verim ile hidrodistilasyonda elde edilen verim (yaklasık olarak 0.026 mL yag/g biberiye) arasında istatistiksel olarak önemli bir fark gözlenmemistir. slem süresinin % 65 oranında azaldıgı görülmüstür. Biberiyenin ana bilesenlerinin 1,8-sineol (430-500 mg 1,8-sineol/mL yag) ve kamfor (150-210 mg kamfor/mL yag) oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
The undesirable effects of conventional methods generated the need for economical and safe techniques in the extraction of essential oils. Microwave-assisted hydrodistillation (MAHD) and solvent-free microwave extraction (SFME) are recently developed techniques, which are thought to overcome this problem. Oregano (Origanum vulgare L.), laurel (Laurus nobilis L.) and rosemary (Rosmarinus officinalis L.) were chosen in this study since they have high antimicrobial and antioxidant effects and are widely grown and consumed in Turkey. The objectives of this study were to examine the applicability of SFME in the extraction of essential oils from oregano and laurel, and MAHD in the extraction of rosemary essential oil. The effects of microwave power and extraction time on the yield, composition, and other quality parameters of the extracts were also investigated. Hydrodistillation was performed as control. SFME offered significantly higher essential oil yields (0.054 mL oil/g oregano) from oregano as compared to hydrodistillation (0.048 mL oil/g oregano). Conventional process time was reduced by 80%. Main aroma compound was thymol (650-750 mg thymol/mL oil). For laurel, no significant differences were obtained in yields (about 0.022 mL oil/g laurel) obtained by SFME and hydrodistillation. Process time was reduced by 55-60%. Main aroma compound was 1,8-cineole (630-730 mg 1,8-cineole/mL oil). In the case of rosemary, no significant differences were obtained in yields (about 0.026 mL oil/g rosemary) obtained by MAHD at 622 W and hydrodistillation. The process time was reduced by about 65%. Main aroma compounds were 1,8-cineole (430-500 mg 1,8-cineole/mL oil) and camphor (150-210 mg camphor/mL oil).