Design of a demolition boom
Bina yıkım bomu tasarımı
  1. Tez No: 201810
  2. Yazar: BETÜL ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bina Yıkım Ekskavatörü, Mekanizma tasarımı, Yapısal Tasarım, Demolition Excavator, Mechanism Design, Structural design
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Ekskavatörler birçok farklı amaç için kullanılır. Bunlardan bazıları kazma, kırma, delme ve bina yıkımı gibi islerdir. Bu tez çalısmasının amacı 30ton çalısma agırlıgına sahip ekskavatörün bina yıkımında kullanılması için yıkıcı ekskavatör bomu tasarlamaktır. Standart ekskavatörlerin iki parça boma sahip olmasına karsın yıkıcı ekskavatörler üç parça boma sahiptir ve bom formu standart ekskavatör bom formundan farklıdır. Bu farklı bom formu sayesinde ekskavatörün daha yüksege ulasması saglanmıs olur. Yıkıcı bom tasarımı üç asamadan olusmaktadır. lk asama mekanizma tasarımı olup tasarım parametrelerinin belirlenmesi ve mekanizmanın olusturulmasını kapsar. kinci asama ise yapısal tasarım olup tahmini bom ölçüleri için bomların mukavemet hesapları yapıldı. Hesapların tekrarlanma ve degisiklik yapma kolaylıgı sebebiyle hesaplar için çogunlukla Excel programı kullanılmıstır. Elde edilen bom ölçülerine göre bir çizim-tasarım programı olan Pro-Engineer'de bomların katı modeli olusturuldu. Son olarak bu model bir sonlu elemanlar analizi programı olan MSC.Marc-Mentat ile analizi yapıldı. Analizden elde edilen veriler degerlendirilerek modelde degisiklikler yapıldı ve tasarıma son hali verildi.
Özet (Çeviri)
Excavators are used for many purposes. Some of these are digging, drilling, breaking and demolition. A demolition excavator boom consists of 3-piece boom which is different in form and construction from a 2-piece boom used in standard excavator. The aim of this thesis is to design a demolition boom for hydraulic excavator with operation weight of 30 ton. With this construction a higher reach is gained. Design of the demolition boom consists of three stages. Firstly the mechanism design is performed to determine the basic link dimensions. In the second step the structural shape of the boom is estimated to perform static stress analysis. The EXCEL program is chosen due to the ease of repetative calculations and applying the changes in structure parameters. The demolition boom is modeled by PRO-ENGINEER, and consequently the model is analyzed by using a Finite Element Analysis (FEA) in MSC.Marc-Mentat. According to the FEA results the model is revised.