An analysis of deformation behavior of Muratlı asphalt faced rockfill dam
Ön yüzü asfalt kaplı Muratlı kaya dolgu barajının deformasyon davranışı analizi
- Tez No: 201811
- Danışmanlar: PROF. DR. M. YENER ÖZKAN, UZMAN GÜLRU SAADET YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: kaya dolgu baraj, deplasman, sonlu elemanlar metodu, sertleşen zemin modeli, sızma analizi, rockfill dams, displacement, finite element analysis, hardening model, seepage analysis
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin ilk ön yüzü asfalt kaplı kaya dolgu barajı olan Muratlı barajının inşa aşamasında ve dolum sırasında oturma davranışı ve temeldeki sızma durumu incelenmiştir. Toplam gerilmelerin, yer değiştirmelerin ve toplam boşluk suyu basınçlarının belirlenmesi amacıyla iki boyutlu düzlem şekil değiştirme prensibi kullanılarak, sonlu elemanlar metodu analizleri gerçekleştirilmiştir. Kaya dolgu malzemesinin doğrusal ve elastik olmayan, gerilme bağımlı davranışını temsil etmek için sertleşen zemin modeli kullanılmıştır. Malzeme model parametreleri, önceki çalışmalar temelinde seçilmiştir ve daha sonra geri analiz yapılarak en uygun paramatreler belirlenmiştir. İnşaat sonrasına ve rezervuar dolum aşamasına ait hesaplanan gerilmeler, oturmalar ve boşluk suyu basınçları, ölçülen değerler ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, settlement and seepage behavior of Muratlı Dam, which is the first asphalt faced rockfill dam in Turkey, is investigated for the ?end of construction? and ?reservoir impoundment? loading conditions. Two dimensional plane strain finite element analyses are carried out in order to determine the total stresses, displacements and pore water pressures. Hardening soil model is used in order to represent the non-linear, inelastic and stress dependent behavior of rockfill material. Material model parameters are selected mainly referring to the previous studies on the dams consisting of similar materials and then back analyses are done to find the best fit. Calculated stresses, displacements and pore water pressures are compared with the observed values for both end of construction and reservoir filling conditions.