Probabilistic modeling of failure in rock slopes
Kaya şev yenilmelerinin olasılıksal modellemesi
  1. Tez No: 201812
  2. Yazar: MOHAMED MOHİELDİN FADLELMULA FADLELSEED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KARPUZ, DOÇ. DR. H. ŞEBNEM DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Düzlemsel Yenilme, Kama Tipi Yenilme, Gelismis Birinci Derece kinci Moment (GBDM) Yöntemi, Güvenilirlik ndeksi, Sev Yenilme Olasılıgı, Sistem Güvenilirligi, Plane Failure, Wedge Failure, Advance First Order Second Moment (AFOSM) Method, Reliability Index, Probability of Slope Failure, System Reliability
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalısma, ?Gelismis Birinci Derece kinci Moment (GBDM)? güvenilirlik yöntemine dayanarak, sevlerde düzlemsel ve kama tipi yenilmelerin olasılıksal modellemesine göre sonuçlarını sunmaktadır. Olasılıksal modelinin gelistirilmesinde, her iki yenilme tipinde de, dogrusal Coulomb ve dogrusal olmayan Barton-Bandis olmak üzere iki farklı yenilme yaklasımı kullanılmıstır. GBDM metodunun tekrarlayıcı yapısından ötürü, hesaplamaları yapabilmek için analiz yapan hesap çizelgeleri gelistirilmistir. Gelistirilen hesap çizelgeleri ?Plane Slope Analyzer (PSA) ve ?Wedge Slope Analyzer (WSA)? olarak adlandırılmıstır. Gelistirilen olasılıksal modeller ve onların hesap çizelgeleri, yeraltı su seviyesi, sev yüksekligi, kohezyon, sürtünme açısı ve çatlak duvarı basma dayanım direnci (JCS) gibi kaya ve sev degiskenlerinin etkisi, bunların güvenilirlik indeksi üzerindeki dagılım tipleri ve sev yenilme olasılıgı incelenerek dogrulanmıstır. vii Bu çalısmada, degisik olasılık dagılımları kullanılmıs ve bunların normal olmayan degiskenlerinin esdeger normal olanlara ters dönüsüm formülleri de gelistirilmistir. Buna ek olarak, kama tipi yenilme yaklasımı durumu da sistem güvenilirlik yaklasımı ile modellenmis ve sonra geleneksel sev yenilme olasılıgı ile karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
This study presents the results of probabilistic modeling of plane and wedge types of slope failures, based on the ?Advance First Order Second Moment (AFOSM)? reliability method. In both of those failure types, two different failure criteria namely, Coulomb linear and Barton Bandis non-linear failure criteria are utilized in the development of the probabilistic models. Due to the iterative nature of the AFOSM method, analyzing spreadsheets have been developed in order to carry out the computations. The developed spreadsheets are called ?Plane Slope Analyzer (PSA)? and ?Wedge Slope Analyzer (WSA)?. The developed probabilistic models and their spreadsheets are verified by investigating the affect of rock and slope parameters such as, ground water level, slope height, cohesion, friction angle, and joint wall compressive strength (JCS) and v their distribution types on the reliability index (), and probability of slope failure (PF). In this study, different probability distributions are used and the inverse transformation formulas of their non-normal variates to their equivalent normal ones are developed as well. In addition, the wedge failure case is also modeled by using system reliability approach and then the results of conventional probability of failure and the system reliability approach are compared.