Effects of Web-based multimedia annotated vocabulary learning in context model on foreign language vocabulary retention of intermediate level English language learners
Bağlam modelinde Web-tabanlı çokluortam ile sunulan kelime öğrenmenin orta düzeyde dil öğrenenlerin yabancı dil kelime hatırlama düzeylerine etkisi
  1. Tez No: 201832
  2. Yazar: MELTEM HURİ BATURAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL DALOĞLU, DOÇ. DR. SONER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aralıklı tekrar, Web-tabanlı ögrenme, sözcük dagarcıgı, hatırda kalıcılık, baglamdan tahmin etme, Spaced Repetition, Web-based Learning, Vocabulary, Retention, Contextual Guesswork
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Bu çalısmanın amacı web-tabanlı çoklu ortam destekli baglam modelinde ve aralıklı tekrar ile sözcük ögrenmenin orta düzeyde ngilizce ögrenen ögrencilerde sözcüklerin hatırda kalıcılıgına etkisini ölçmektir. Arastırma materyalin gelistirilmesi ve uygulanmasını içeren iki temel asamadan olusmaktadır. Web-tabanlı sözcük ögrenme materyali'nde (WEBVOCLE) baglam içerisinde sunulan sözcüklerin takdimi sesli çevrimiçi sözlük, resim ve animasyonlar ile zenginlestirilmis, hedef sözcükler bosluk doldurma, çoktan seçmeli alıstırmalar, oyunlar, bulmacalar gibi etkilesimli alıstırmalar ile aralıklı tekrarlar yardımıyla ögrencilere tekrarlattırılmıstır. Bu çalısmada tutum anketi, denetim listesi, görüsmeler, grup görüsmeleri ve sözcük hatırlama testleri ile hem nitelik hem de nicelik veri toplanmıstır. Niteliksel verilerin analizi nitel veri analizi yöntemleriyle yapılmıstır niceliksel veri ise SPSS istatistik yazılımı kullanılarak yapılmıstır. Ögrencilerden elde edilen veriler göstermistir ki, ögrenciler ngilizce sözcük ögrenmeye yönelik pozitif yönde bir tutum degisikligi gelistirmisler aynı zamanda aralıklı tekrarlar ile hedef sözcüklerin hatırda kalıcılıgı açısından ilerleme kaydetmislerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects web-based multimedia annotated vocabulary learning in context model and in spaced repetitions on vocabulary retention of intermediate level English language learners. The research study encompassed two main faces which was related to development of the material and implementation of it. In WEBVOCLE, which stands for web-based vocabulary learning material, the contextual presentation of vocabulary were enriched with audible online dictionary, pictures and animations; target words were repeated by the learners with interactive exercises, such as gap-filling, cloze and multiple choice test, games, puzzles, in `spaced repetitions?. In the study both qualitative and quantitative data were gathered through attitude questionnaires, checklists, interviews, focus group interviews and through vocabulary retention tests. The qualitative data were analyzed according to qualitative data analysis techniques and quantitative data were analyzed using SPSS statistics software. Feedback obtained from the learners demonstrated that they not only developed a positive attitude toward English vocabulary language learning but also increased their vocabulary retention level of the target vocabulary through spaced repetitions.