The molecular investigation of the effects of simvastatin, a cholesterol reducing drug, on different rat skeletal muscle tissues
Kolesterol düşürücü simvastatinin farklı sıçan iskelet kas dokuları üzerindeki etkilerinin moleküler düzeyde incelenmesi
  1. Tez No: 201834
  2. Yazar: NİHAL ŞİMŞEK ÖZEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biyoloji, Biophysics, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: ATR-FTIR spektroskopisi, FTIR spektroskopisi, statin, iskelet kası, iskelet kas lifi çesitleri, ATR-FTIR spectroscopy, FTIR spectroscopy, statin, skeletal muscle, skeletal muscle fiber types
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalısmada simvastatinin farklı oranlarda hızlı ve yavas tipte iskelet kası lifleri içeren sıçan EDL, DIA ve SOL kasları üzerindeki etkisi Fourier Dönüsüm Kızılötesi ve Attenuated Total Reflektans Spektroskopisi (FTIR) ile moleküler düzeyde incelenmistir. Lipofilik karakterde olan simvastatin efikasitesinin yüksek olmasından dolayı hiperkolesterominin ve kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde kullanılır. Uzun süreli kullanımlarında birçok dokuda ve organda yan etkileri meydana gelmektedir. Vücut ağırlığının % 45'ini olusturan iskelet kası yüksek metabolik hıza ve kan akısına sahiptir. Bunun sonucunda dolasımda yer alan ilaçlardan yüksek oranda etkilenir. Bu nedenden dolayı statinlerden en fazla etkilenen dokulardandır. Yapısal organizasyonu ve matabolik özellikleri birbirinden farklı iki ana kas lifi çesidi vardır: tip I (yavas kasılan) ve tip II (hızlı kasılan). Extensor digitorum longus (EDL) hızlı kasılan bir kas iken, soleus (SOL) yavas kasılan bir kastır. Diğer taraftan diyafragma (DIA) EDL ve SOL arasında özelliklere sahip bir kastır. vii ATR-FTIR ve FTIR sonuçlarısimvastatin verilmis iskelet kaslarında artmıs lipoliz ve protein yıkımı ya da azalmıs protein sentezini gösteren lipid ve protein içeriğinde önemli bir azalma olduğunu göstermektedir. Ayrıca protein yapısı ve konformasyonunda değisiklikler gözlenmistir. Simvastatin tedavisinde kas membrane lipidlerinin daha düzenli olduğu ve doymamıs lipid miktarında, muhtemelen lipid peroksidasyonundan kaynaklanan, bir azalıs olduğu gösterilmistir. ?laç tedavisi iskelet kaslarında nükleik asit miktarında, özellikle RNA miktarında ve membran yapısındaki hidrojen-bağlı ve hidrojen bağlı olmayan fosfolipidlerin miktarında azalmaya neden olmustur. ?ncelenen bütün spektral parametrelerden EDL kasının simvastatin tedavisinden daha çok etkilendiği, SOL kasının ise söz konusu ilaç tedavisinden minimum düzeyde etkilendiği bulunmustur. Sonuç olarak, ATRFTIR ve FTIR spektroskopi teknikleri statinlerin iskelet kas dokuları üzerindeki etkilerini moleküler düzeyde incelemek için kullanıslı birer araç olarak görünmektedir.
Özet (Çeviri)
In the present study Fourier Transform Infrared (FTIR) and Attenuated Total Reflectance FTIR (ATR-FTIR) Spectroscopy were used to examine the effects of simvastatin on structure, composition and function of macromolecules of three different rat skeletal muscles EDL (Extensor Digitorium Longus), DIA (Diaphragm) and SOL (Soleus) containing different amount of slow and fast twitch fibers, at molecular level. Simvastatin, a lipophilic statin, is widely used in the treatment of hypercholesterolemia and cardiovascular diseases due to its higher efficacy. However, long term usage of statins give rise to many adverse effects on different tissues and organs. Skeletal muscle accounts for around 45 % of the total body weight and has a high metabolic rate and blood flow. As a consequence, it is highly exposed to drugs within the circulation. Therefore, it is one of the target tissues of statins. The two main types of muscle fibers are type I (slow-twitch) and type II (fast-twitch) fibers; having different structural v organization and metabolic features. EDL is a fast twitch muscle while SOL is slow twitch muscle. On the other hand, DIA shows intermediate properties between slow and fast twitch muscle. The results of ATR-FTIR and FTIR spectra revealed a considerable decrease in protein and lipid content of simvastatin treated skeletal muscles, indicating protein breakdown or decreased protein synthesis and increased lipolysis. Moreover changes in protein structure and conformation were observed. In simvastatin treatment, muscle membrane lipids were more ordered and the amount of unsaturated lipids was decreased possibly due to lipid peroxidation. The drug treatment caused a decrease in the content of nucleic acids, especially RNA, and hydrogen and non-hydrogen bonded phospholipids in the membrane structures of skeletal muscles. In all of the spectral parameters investigated EDL muscle was more severely affected from statin treatments while SOL was less affected from the drug treatments. Thus, FTIR and ATR-FTIR spectroscopy appear to be useful methods to evaluate the effects of statin on skeletal muscle tissues at molecular level.