Effects of chronic ethanol consumption on memory and molecular changes in the hippocampus of young adult wistar rats
Genç erişkin wistar sıçanlarda etanol alımının hafıza üzerindeki etkisinin ve hipokampüste oluşan moleküler değişikliklerin incelenmesi
- Tez No: 201835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EWA HAVVA DOĞRU, PROF. DR. FERİDE SEVERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biyoloji, Fizyoloji, Biophysics, Biology, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Wistar sıçan, eriskin yasta kronik alkol tüketimi, mekansal ögrenme ve bellek, MWM, FT-IR Spektroskopisi, Wistar rat, chronic ethanol abuse in adulthood, spatial learning and memory, MWM, FT-IR spectroscopy
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalısmanın amacı, 6 (Deney I) ve 15 günlük (Deney II) asırı alkol tüketiminden sonra ve tüketimin sonlandırılması sırasında olusan uzun süreli mekansal bellekteki etkilerinin genç eriskin sıçanlarda incelenmesidir. Sıçanlara alkol verilmeden önce Morris su tankı egitimi uygulandı. Daha sonra sıçanlara intragastrik yolla 4.5g'dan baslayarak 12g/kg'a kadar artan dozda etanol verildi. ntübasyon kontrol grubuna (n=7 ve n=10, sırasıyla) etanol içermeyen sükroz solüsyonu verildi. Akabinde, bütün sıçanlara Morris su tankında hatırlama seviyelerini ölçen test denemesi uygulandı. Her iki deneyde de 3 tane alkol grubu vardı: A0 (n=7) grubu alkolün akut etkilerini ölçmek için alkolün kesilmesinde 4 saat sonra, A24 grubu (n=7), alkolün kesilmesindn 24 saat sonra, yani akut etkilerin kayboldugu ama yoksunluk semptomlarının hala gözlemlenmedigi bir zamanda, ve A72 grubu (n=7) son alkol verilmesinde 72 saat sonra, fiziksel yoksunluk sendromunun basladıgı düsünülen sürede test edildiler. Son olarak, hipokampüste alkol kullanımına baglı olusabilecek moleküler degisimler Fouier Dönüsüm Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR) kullanılarak incelendi. Alkolün kesilmesinde sonra kandaki alkol seviyesi 605,67±36 mg/dl olarak belirlendi. Deney I de, test denemesinde sıçanların genel performansları çok düsük oldugundan, etonolün davranıs üzerindeki etkileri konusunda degerlendirme yapılmadı. Deney II de ise test denemesinde gruplar arasında hiçbir fark gözlemlenmedi. Deney I de, sıçanların hipokampüslerinde önemli düzeyde moleküler bir fark görülmedi. Buna karsılık, Deney II de, alkol alımına ve alkol yoksunluguna baglı olarak, protein, lipid ve nükleik asit profillerinde önemli degisimler bulundu. Bu degisimlerin hem etanole karsı tolerans gelismesinden hem de alkol yoksunlugunun zararlı etkilerinden kaynaklandıgı düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to examine retention of spatial reference memory after 6 (Experiment I) and 15days (Experiment II) of binge-like drinking and during alcohol withdrawal in young adult Wistar rats. Prior to alcohol treatment, rats received Morris Water Maze (MWM) training. Afterwards, rats were intragastrically administered ethanol at the dose increasing from 4.5g-to-12g/kg. Intubation control groups (n=7 and n=10, respectively) received infusions of a sucrose solution without ethanol. Subsequently, all subjects were given a single probe trial in the MWM to test memory retention. In both experiments, there were three alcohol groups: A0 group (n=7) tested 4h after the last alcohol administration for acute effects of ethanol; A24 group (n=7) tested 24h after alcohol cessation, when acute ethanol effects disappear but withdrawal symptoms does not develop yet; A72 group (n=7) tested 72h after the last ethanol infusion for withdrawal effects. Finally, potential molecular changes in hippocampus were examined using Fourier Transform Infra-Red (FT-IR) spectroscopy. The blood alcohol concentration was 605.67±36mg/dl. In Experiment I, due to the low overall level of performance in the memory retention task the behavioral effects of ethanol could not be evaluated and no significant between? group differences were observed in Experiment II. In Experiment I, no significant changes in the molecular make-up of the hippocampus were noted. Conversely, in Experiment II, significant changes in protein, lipid, and nucleic acid profiles related to ethanol intake and withdrawal were found. They are linked to both development of tolerance to ethanol and adverse withdrawal effects.