The molecular investigation of the effects of simvastatin, a cholesterol reducing drug, on rat sciatic nerve tissue
Kolesterol düşürücü simvastatinin sıçan siyatik sinir dokusu üzerindeki etkilerinin moleküler düzeyde incelenmesi
- Tez No: 474860
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SEVERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biyoloji, Biophysics, Biology
- Anahtar Kelimeler: statin, simvastatin, siyatik sinir, ATR-FTIR spektroskopisi, Statin, Simvastatin, Sciatic nerve, ATR-FTIR spectroscopy
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Simvastatin lipofilik karakterli statin grubu kolesterol düşürücü bir ilaçtır. Söz konusu ilacın uzun süreli kullanılmasında sinir sisteminde periferik nöropati, mononöropati ve hafıza ile ilgili problemlere neden olduğu bilinmektedir. Ancak bu etkilerle ilgili makromoleküler düzeyde yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu çalışmada simvastatinin siyatik sinir dokusu üzerinde moleküler düzeyde meydana getirdiği değişikliklerin incelenmesi planlandı. 250-300 gr ağırlığındaki Wistar erkek sıçanlar kontrol ve tedavi grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı (n=20, her grupta 10 erkek). Kontrol grubundaki hayvanlara sadece serum fizyolojik, deney grubundaki sıçanlara 1 ay boyunca gavajla 50 mg/kg simvastatin verildi. Her iki gruba ait siyatik sinirlerin ATR-FTIR spektroskopisi ile elde edilen spektrumlardaki bantların frekansları, alanları ve genişliklerinin istatiksel analizleri karşılaştırılmalı olarak incelendi. Simvastatin verilmiş dokularda protein, lipid, glikojen ve nükleik asit miktarlarında azalma tespit edildi. Lipid/protein oranındaki azalma lipid miktarındaki azalmanın proteinlere göre daha fazla olduğunu gösterdi. Bunlara ilaveten protein bant genişliği ve frekans değerlerindeki değişimler ise proteinlerde yapısal değişikliklerin meydana geldiğini ortaya çıkardı Bu çalışma sonucunda yüksek doz simvastatinin siyatik sinir dokusu lipid, protein ve nükleik asit içeriklerini etkileyerek hem yapısal hem de moleküler değişikliklere neden olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Simvastatin is a lipophilic cholesterol decreasing drug, which belongs to statin group. It is previously known that the long-term usage of this drug cause peripheric neuropathy, mononeuropathy and memory problems. However, the molecular effects of this drug on nerve system remain unclear. In the present study, the simvastatin-induced changes on rat sciatic nerve tissue were investigated at molecular level by Attenuated Total Reflection Fourier Transform Infrared (ATR-FTIR) Spectroscopy. ATR-FTIR spectroscopy allows us rapid and sensitive determination of functional groups belonging to proteins, lipids, carbohydrates and nucleic acids simultaneously. Experimental male adult rats were divided two groups as control (n=10) and simvastatin-treated group (n=10). 50 mg simvastatin/ kg was given to treated group by oral gavage for 1 month. In the FTIR spectra, the shift in peak positions, the change in bandwidths and the intensity/area values of the bands were determined. Simvastatin treatment induces a significant decrease in lipid, nucleic acid, protein and glycogen content. A significant decrease in the lipid/ protein ratio indicates that the decrease in lipid concentration is more than the decrease in protein content. Furthermore an increase in lipid order and a decrease in membrane fluidity were detected. A decrease in the bandwidth of the amide I band and shifting of the position of this band to higher frequency values in treated muscle indicates structural changes in proteins.