The effect of individual differences on acceptance of Web-based learning management system: A case of the Central Bank of the Republic of Turkey
Kişisel farklılıkların ağ tabanlı eğitim yönetim sisteminin kabulüne etkisi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası örneği
  1. Tez No: 201840
  2. Yazar: ARZU HANCI
  3. Danışmanlar: DR. HASAN KARAASLAN, PROF. DR. M. YAŞAR ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Egitim Teknolojileri, TCMB, EYS, Teknoloji Kabulü, Educational Technology, CBRT, LMS, Technology Acceptance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu arastırmanın amacı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndaki (TCMB), Banka çalısanlarının kisisel ve organizasyona dayalı kisisel farklılıklarının, Egitim Yönetim Sistemi'ni (EYS) kabullerine etkisini arastırmaktır. Arastırma, Banka çalısanlarının cinsiyet, yas, kıdem, unvan, bölüm ve EYS rol gruplarına baglı olarak, EYS'nin yararlılıgı ile ilgili algılarında, EYS'nin kullanım kolaylıgı ile ilgili algılarında ve EYS'ye iliskin tutumlarında bir farklılık olup olmadıgını ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Bu çalısmada anket yöntemi kullanılmıstır. Farklı EYS rol grupları için EYS kabulleri üzerine iki adet anket hazırlanmıstır. Bu anketler, TCMB'de yakın zamanda EYS'yi kullanan birim amirleri, egitim uzmanları, egitim arastırmacıları, ofis sorumluları ve egitim programları katılımcılarına dagıtılmıstır. 167 katılımcı, 64 birim amiri ve ofis sorumlusu anketleri anlamlı olarak doldurmustur. Anket yöntemi ile toplanan veri, korelasyon ve ANOVA'nın yürütüldügü betimsel ve tahminsel yöntemler kullanılarak SPSS paket programı ile analiz edilmistir. Çalısmanın sonuçları, ?katılımcıların? yas ve kıdeminin EYS kabullerini özellikle EYS'nin algılanan yararlılıgını etkilediklerini göstermistir. Ayrıca, ?birim amirleri ve ofis sorumlularının? bölümleri, EYS kabullerini, özellikle algılanan yararlılık, algılanan kullanım kolaylıgı ve EYS'ye iliskin tutumlarını etkilemektedir. Böylece, bu örnek çalısmanın sonuçları, teknoloji kabul faktörlerinin etkenlerine iliskin literature katkı saglayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of Bank employees? individual and organization related individual differences on the acceptance of Learning Management System (LMS) in Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT). The study aims to find out whether there are differences in perceived ease of use of technology, perceived usefulness of technology, and attitudes toward the use of LMS in terms of Bank employees? gender, age, seniority, title, department, and LMS role groups. Survey design was used in this thesis study. Two self-report questionnaires were developed on LMS acceptance for two different LMS role groups. Accordingly, these questionnaires were distributed to department managers, training experts, training researchers, office staff and participants of training programs who have experienced LMS recently in the CBRT. 167 participants, and 64 department managers and office users responded the survey significantly. The data gathered via questionnaires was analyzed with the SPSS program, using descriptive and inferential statistics where correlation analysis and ANOVA were conducted. The results of the study showed that age and seniority of ?participants? affect the participants? acceptance of LMS; in particular they affect the perceived usefulness of LMS. Furthermore, the department of ?department managers and office users? affects their acceptance of LMS regarding perceived usefulness, perceived ease of use, and attitudes toward the use of LMS. Consequently, the results of this case study can contribute to the literature regarding the determinants of technology acceptance factors.