High school students' perceptions of their classroom learning environment, teachers' communication behaviours; and their learning strategies
Lise öğrencilerinin kimya dersi sınıf öğrenme ortamı, öğretmenin iletişim davranışları ve öğrenme stratejilerini algılamaları
- Tez No: 201839
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİDE ERTEPINAR, PROF. DR. ÖMER GEBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bütünlestirici ögrenme ortamı, ögretmenin iletisim davranısları, ögrenme stratejileri, ögrenci okul türü, cinsiyeti ve sınıf seviyesi, Constructivist leaning environment, teacher communication behaviour, learning strategies, students? school type, gender and grade level
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalısma lise ögrencilerinin kimya dersinde sınıf ögrenme ortamını ne derecede bütünlestirici olarak algıladıklarını saptamak amacıyla yapılmıstır. Bu çalısma aynı zamanda ögrencilerin ögretmenlerinin iletisim davranıslarını nasıl algıladıklarını ve kimya dersinde çogunlukla hangi ögrenme stratejilerini kullandıklarını belirlemek amacıyla düzenlenmistir. Ayrıca, okul türü, cinsiyet ve sınıf düzeyinin algılamada farklılık yaratıp yaratmadıgı da incelenmistir. Bu Çalısmada Yapılandırmacı Ögrenme Ortamı Anketi (CLES), Ögretmenin letisim Davranısları Ölçegi (TCBQ) ve Ögrenmede Güdüsel Stratejiler Ölçegi (MSLQ) veri toplama araçları olarak kullanılmıstır. Bu çalısma Ankara ili Çankaya ilçesinden seçilen iki okuldaki 994 ögrenciye 2006-2007 Egitim ve Ögretim yılının 2. döneminde uygulanmıstır. Toplanan veriler çok yönlü varyans analizi (MANOVA) kullanılarak degerlendirilmistir. Sonuçlar, ögrencilerin sınıf ögrenme ortamı ve ögretmenin iletisim davranıslarını genellikle olumlu algıladıklarını göstermistir. Ayrıca, okul türünün, cinsiyetin ve sınıf düzeyinin, sınıf ögrenme ortamı, ögretmenin iletisim davranısları ve kullanılan ögrenme stratejileri üzerinde önemli etkilerinin oldugu saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
The purposes of this study were to explore students perceptions of the extent to which constructivist approaches are present in chemistry classes at high school level in Turkey, to assess students perceptions of their chemistry teachers communication behaviours in their classroom learning environments and to investigate the learning strategies of students in chemistry classes considering school type, gender, and grade level differences. In this study, the Constructivist Learning Environment Questionnaire (CLES), the Teacher Communication Behaviour Questionnaire (TCBQ) and the Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) were used as measuring instruments. In addition, the questionnaires included some questions for demographic characteristics of participants. The study was conducted in conveniently selected two schools (private and public) in Ankara with a total of 994 ninth and tenth grade students in the second term of 2006-2007 semesters. Data obtained from the administration of measuring instruments by using the analysis of multivariate analysis of variance (MANOVA) The results of the study indicated that school type, gender and grade level of the students had significant effect on perception of classroom learning environment, teacher communication behaviour and perceived use of learning strategies. For instance, students in private schools perceived their classroom-learning environment more constructivist than student in public school. In addition girls rated that, their learning environment and teachers? communication behaviours more favourably than did boys. The study also showed that students use rehearsal-learning strategy mostly in their chemistry classrooms,