The effect of rotation, up to second order, on the oscillation frequencies of some delta-scuti stars
Delta-scuti yıldızlarında, eksenel dönmenin ikinci derece etkisi dahil edilerek, titreşim frekanslarının incelenmesi
- Tez No: 201841
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KIRBIYIK, PROF. DR. NİLGÜN KIZILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Astronomy and Space Sciences, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: yıldız titre¸simleri, titre¸sim frekansları, d¨onen yıldızlar, zonklayan yıldızlar, Delta-Scuti yıldızları, stellar oscillations, oscillation frequencies, rotating stars, pulsating stars, Delta-Scuti stars
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu calısmada, capsal ve capsal olmayan titresimler gosteren Delta-Scuti yıldızlarında, eksenel d¨onmenin titre¸sim frekansları ¨uzerindeki etkisi incelenmistir. Donme perturbasyon olarak ele alınmıs ve donmenin ikinci dereceye kadar etkisi hesaplamalara dahil edilmistir. Soz konusu yıldızlar icin evrimsel model dizileri hesaplanmıs ve sonuclar gozlemsel parametrelerle karsılastırılmıstır. Bu amacla uc yıldızın verileri kullanılmıstır. Bunlar donmeyen bir degi¸sen yıldız olan V350 Peg, d¨onme hızı υsini=20 km/s olan CC And ve υsini=130 km/s hızla d¨onen BS Tuc'tur. Sonu¸c olarak, titre¸sim frekanslarındaki sa¸cılmanın ¨ozellikle hızlı donen yıldızlarda dikkat ¸cekici oldugu ve dönmenin ikinci derece etkisinden gelen te- rimlerin, sa¸cılımın buyuklugune onemli bir katkıda bulundugu gorulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this work, the e®ect of rotation on the oscillation frequencies of some radially and nonradially oscillating Delta-Scuti stars have been explored. Rotation has been considered as a perturbation and treated up to the second order. Series of evolutionary models have been calculated for the oscillating stars in question and compared with the observational parameters. Three stars are considered: V350 Peg with no rotation, CC And with a rotational velocity Àsini=20 km/s, and BS Tuc with Àsini=130 km/s. We ¯nd that splitting in the oscillation frequencies are conspicuous especially in fast rotating stars, with a considerable contribution from the related terms due to second order e®ect.