Çalışanlardaki kurumsal sosyal sorumluluk algılarının kurumsal marka imajı ve itibarına etkisi
The effect of corporate social responsibility perceptions on employees on corporate brand image and reputation
- Tez No: 579306
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE SİMİN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İşletme, Public Relations, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, İtibar, Kurumsal İtibar, Kurumsal İmaj, Corporate Social Responsibility, Reputation, Corporate Reputation, Corporate Image
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Reklam ve Stratejik Marka İletişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Küreselleşme ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle ticari piyasada meydana gelen yüksek rekabet ortamı kurumları ve kurumların paydaşları ile olan ilişkilerini doğrudan etkilemiştir. Yaşanan gelişmelerle özellikle tüketici davranışlarında meydana gelen değişmeler kurumların tüketicileri ve kitleleri daha çok önemsemesi gerektiği bir konuma sürüklemiştir. Bu doğrultuda sosyal sorumluluk ve kurumsal sosyal sorumluluk kavramlarının önemi giderek artmış, toplumun kurumlardan uygulamasını ve önemsemesini beklediği bir boyuta ulaşmıştır. Fakat kurumsal sosyal sorumluluk kurumların sadece dış paydaşlarıyla olan ilişkilerini değil aynı zamanda çalışanlar, hissedarlar, ortaklar gibi önemli iç paydaşları ile olan ilişkilerini de doğrudan etkilemektedir. Kurumsal itibarın oluşmasında ve bu itibarın diğer paydaşlara yansıtılmasında önemli role sahip çalışanlar da çalıştıkları kurumların sosyal sorumluluk bilinci ile hareket etmesini beklemektedirler. Bu çalışmada işletmelerin önemli sosyal paydaşlarından birisi olan çalışanların kurumsal sosyal sorumluluk ve kurumsal itibar algılamalarına yönelik bir araştırma yapılarak itibar ve sosyal sorumluluk ilişkisi çalışanların düşünceleri çerçevesinde ele alınarak incelenmiştir. Literatürde bu alanda yapılmış çalışmalarda, kurumsal sosyal sorumluluk ve kurumsal itibar ilişkisi genellikle müşteriler ve tüketicilere yönelik araştırmalar ile ele alınmıştır. Müşteriler ve tüketiciler dışındaki paydaşların algılamalarına yönelik araştırmanın azlığı sebebi ile bu çalışma önemli bir paydaş grubu olan çalışanların kurumsal sosyal sorumluluk ve kurumsal itibar algılamalarını ölçmeye yönelik olarak ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the developments in globalization and communication technologies, the highly competitive environment in the commercial market has directly affected the relationship between institutions and the stakeholders. Especially the changes in consumer with the current developments have led the institutions to a position where they need to pay more attention to the consumers and the masses. In this respect, the concepts of social responsibility and corporate social responsibility have become gradually more important, and they have reached to a dimension where the society expects care and implement from the institutions. However, corporate social responsibility directly affects not only institutions' relations with external stakeholders, but also their relationship with key internal stakeholders such as employees, shareholders, and partners. Employees, who play an important part in the formation of corporate reputation and the reflection of this reputation to other stakeholders also expect the institutions they work for to act with a sense of social responsibility. In this study, through a research on the employees' perceptions of corporate social responsibility and corporate reputation as one of the most important social shareholder of institutions, the relationship between reputation and social responsibility has been examined within the framework of employees' thoughts. In the literature on this field of research, the relationship between corporate social responsibility and corporate reputation is generally examined through researches towards customers and consumers. Due to lack of research on the perceptions of stakeholders other than customers and consumers, this study is conducted to measure corporate social responsibility and corporate reputations based on the perceptions of employees as an important determinant.