Perceptions of students and instructors about using remote access technology in programming language courses: A case study
Programlama dili derslerinde uzaktan erişim teknolojisinin kullanımı ile ilgili öğrenci ve öğretmenlerin algıları: Bir durum çalışması
  1. Tez No: 201910
  2. Yazar: MUHAMMET TURŞAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. YAŞAR ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Erişim Teknolojisi, Uzak Laboratuarlar, Programlama Dili Dersleri, Grup Projeleri, Teknoloji Kabul Modeli, Remote Access Technology, Remote Laboratories, Programming Language Courses, Group Projects, Technology Acceptance Model
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışma, uzaktan erişim teknolojisinin programlama derslerindeki grup projelerinde kullanımı ile ilgili olarak öğrenci ve öğretmenlerin algılarını araştırmıştır. Algılar üç açıdan araştırılmıştır: Bu teknolojinin kullanımının öğrencilerin motivasyonu üzerindeki etkisi, bu teknolojinin faydalılığı ve kullanım kolaylığı üzerine algılar. Bu çalışma kapsamında öğrencilerin grup projelerinde kullanımı için merkezi bir proje sunucusu tasarlanmış ve kurulumu yapılmıştır. Merkezi sunucunun ortak çalışma alanına erişim için ise öğrenciler ve öğretmenler v tarafından Microsoft Remote Desktop Connection isimli bir uzaktan erişim yazılımı kullanılmıştır. Veriler, programlama dersi almakta olan 37 üniversite öğrencisinden bilgisayara karşı tutum ölçeği ile araştırmacı tarafından geliştirilen anket kullanılarak toplanmıştır. Ayrıca, dersin öğretmeni ve laboratuar asistanına da anketler uygulanmıştır. Sonuçların sunum ve analizinde ise betimsel istatistikler, frekans dağılımları ve betimsel analiz yöntemleri kullanılmıştır Elde edilen sonuçlarda, kararsız öğrencilerin %38 ila %48 arasında değişen yüzdelik oranının yüksek olması dikkat çekmiştir. Sonuç olarak, kararsız öğrencilerin yüzdelik seviyesinin, sistemin kullanım süresinin yeterli kadar arttırılarak daha kabul edilebilir bir seviyeye getirebileceği sonucuna varılmıştır. Diğer taraftan, geriye kalan öğrencilerin ezici bir çoğunluğunun algılarını olumlu olarak raporladığı görülmüştür. Bu bağlamda, öğrencilerin, öğretmenin ve lab asistanının öğrenme ortamlarında bu yeni teknolojiyi kabul ettiği sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin, uzaktan erişim teknolojisinin faydalı ve kolay kullanılabilir bir teknoloji olduğunu ve ayrıca öğrencilerin projelerine karşı motivasyonlarını olumlu yönde etkilediğini düşündükleri görülmüştür. Ayrıca, ders öğretmeni ve laboratuar asistanının algılarının öğrenciler ile paralel olduğu görüldü
Özet (Çeviri)
This study investigated the perceptions of students, the instructor and the laboratory assistant about the use of remote access technology in group projects of programming language courses. Their perceptions are investigated in terms of three aspects: effects of the use of this technology on their motivation, the perceived usefulness and the perceived ease of use of this technology. A central shared project server was installed for group project studies of students. To access to the central project server, Microsoft Remote Desktop Connection, which is a remote access technology, was used. v The data were collected from 2nd grade university students by using a computer attitude scale and a questionnaire developed by the researcher. Also, interviews were conducted with the course instructor and the laboratory assistant. Descriptive statistics, frequency distributions and descriptive analysis methods were used to analyze the results. In results, the high percentage of indecisive students, which is between 38% and 48%, was noticeable. It was concluded that by increasing the length of usage of the system this high ratio may be decreased to reasonable levels. On the other hand, high number of the rest of the students reported positive perceptions. They expressed that remote access technology is a useful and also easy to use technology. It is concluded that students, the instructor and the laboratory assistant accepted the use of this new technology in their learning environment. Also, like instructor and the laboratory assistant, they stated that it affected their motivation towards the group projects in a positive way.