The perspectives of instructors and learners about using L1 in preparatory schools
Hazırlık sınıflarında öğretim elemanlarının ve öğrencilerin ana dil kullanımına bakış açıları
- Tez No: 631367
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİREZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anadil Kullanımı, Hedef Dil, Yabancı Dil Öğretimi, Use of Mother Tongue, Target Language, Foreign Language Teaching
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Anadil (L1) kullanımı, yaklaşım ve yöntemlerdeki değişiklikler nedeniyle yabancı dil öğretimi alanında her zaman en tartışmalı konulardan biri olmuştur. Bazıları sınıfta L1 kullanımına kesinlikle karşı çıkar, diğerleri ise çeşitli amaçlarla akıllıca kullanılmasını destekler. Bu çalışmanın amacı, öğretim elemanlarının ve öğrencilerin L1'i dil sınıflarında kullanma hakkındaki algılarını ve hangi durumlarda L1'i kullanmayı tercih ettiklerini öğrenmektir. Bu çalışmanın bir diğer amacı öğrencilerin dil seviyesinin hazırlık okullarında L1 kullanım miktarı üzerinde bir etkisi olup olmadığını belirlemektir. Öğretim görevlilerinin ve öğrencilerin görüşlerini incelemek için katılımcılara biri öğrenciler, diğeri öğretim görevlileri için hazırlanan iki anket uygulanmıştır. Bu çalışmada yürütülen anketler, kapalı uçlu sorular açısından nicel ve açık uçlu sorular açısından niteldir. Bu bağlamda, bu çalışma hem nicel hem de nitel veriler kullanılarak karma yöntem tasarımı olarak tasarlanmıştır. Bu araştırma için 107 öğretim görevlisi ve 170 İngilizce hazırlık sınıfı öğrencisi örneklenmiştir. Bulgular, öğrencilerin sınıfta anadili (Türkçe) kullanımına yönelik olumlu bir tutum sergilediklerini ortaya koymuştur. Ancak, öğretim görevlilerinin anadil kullanımı hakkındaki görüşlerini soran açık uçlu soruya verdikleri olumlu yanıtlara rağmen anket sonuçları olumsuz bir tutum sergilediklerini göstermiştir. Ayrıca, anadili kullanmanın öğretme ve öğrenme sürecinde“olumsuz filtrelemeyi düşürmek”,“karmaşık kavramları basitleştirmek”vb. gibi farklı işlevleri vardır. Bu nedenle çalışma, öğrencilerin ana dilini kullanmanın dil sınıflarında önemli bir rol oynadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The use of mother tongue (L1) has always been one of the most controversial issues in the field of foreign language teaching due to the changes in the foreign language teaching approaches and methods. Some strictly opposes the use of L1 in the classroom while others support the judicious use of it for various purposes. The aim of this study is to find out the perceptions of instructors and learners on using L1 in language classes and in which particular situations they prefer to use L1. Another purpose of this study is to determine whether language level of the students has an effect on the amount of L1 use in preparatory schools. In order to investigate the instructors' and the students' views, two questionnaires were applied to the participants: one prepared for students and one for instructors. The questionnaires conducted in the current study are quantitative in terms of closed items, and qualitative in terms of the open ended questions. In this respect, this study is designed as a mixed method design using both quantitative and qualitative data. 107 instructors and 170 intermediate students were sampled for this research. The findings revealed that student participants had a positive attitude towards the use of mother tongue (Turkish) in the classroom. Whereas, instructors had a negative attitude in spite of their positive comments to the open-ended question asking about their views on the use of L1. Besides, using mother tongue had different functions in the teaching and learning process such as“lowering the affective filter”,“simplifying complicated concepts”, etc. Therefore, the present study indicated that using mother tongue of learners had an important role in language classes.