Exploring crime in a spatial and temporal context: Suitable response strategies for urban planning and policing by the case of Etlik Police Station zone
Suçun mekan ve zamanda incelenmesi: Etlik Karakol bölgesi örneğiyle kent planlama ve polisliği için uygun karşı stratejiler
  1. Tez No: 201919
  2. Yazar: AYGÜN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GEDİK, DOÇ. DR. H. ŞEBNEM DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Gevsek-birlesimli CBS-tabanlı sistem, suç dagılımı analizi, yeni (yertabanlı) suç ekolojisi kuramları, suçun planlamayla/tasarımla giderilmesi, toplum polisligi, Loose-coupled GIS-based system, crime pattern analysis, new (place-based) crime ecological theories, `planning/designing out crime, community policing
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 321
Özet
Bu çalısmada, suçun önlenmesi/azaltılmasında kent planlama ve polisligi için uygun stratejiler bulunması amacıyla, olaylar mekanda ve zamanda incelenmektedir. Bu dogrultuda, ?mekan? ve ?zaman? ile ilgili olaylar, yeni suç ekolojisi kuramları kullanılarak, tasarlanan gevsek-birlesimli CBS-tabanlı sistemde ?mezo?-?mikro? ekolojik düzeylerde Ankara Büyüksehri içindeki bir çalısma alanında 2000 yılı için çözümlenmektedir. Çalısmanın temel savı, olayların mekandaki ve/veya zamandaki dagılımının planlı, gecekondu ve dönüsen yerlesimlerde farklılık göstermesidir. Çalısmada olayların dagılımı genel ve yerel ölçekte incelenirken Kuzey Amerika ve Avrupa Ülkeleri'nde gelistirilen/uygulanan yeni kuramların geçerliligi ve elestirel bakısla uyarlanabilirligi de arastırılmaktadır. Yeni kuramlarla uyumlu olarak, genel ölçekte olaylar, mekanda ve zamanda kümelenme göstermistir. Olaylar birlikte degerlendirildiklerinde, genel olarak; en çok planlı, daha az dönüsüm, en az da gecekondu alanları ile özellikle bahar-yaz aylarında yogunlastıkları görülmüstür. Sahsa karsı ve mala karsı olaylar ise, sırasıyla; gecekondu ve planlı alanlarda ve 18:00-00:00 ile 00:00-08:00 arasında etkili olmustur. Yerel ölçekte, olaylar birlikte ele alındıgında, mekansal etkilesim (kümelenme) göstermis, ancak mekan-zaman etkilesimi göstermemislerdir. Zaman içindeki mekansal dagılım, olayların genellikle planlı alanlarda tekrarlandıgına isaret etmistir. vi i Mala karsı olaylar, genel ölçekte, mekanda ve ayrıca zamanda en yüksek düzeyde kümelenirken, yerel ölçekte özellikle mekansal kümelenme (özellikle isyerinden hırsızlıklarda) ve mekan-zaman kümelenmesi (evden hırsızlıklarda) göstermistir. Bunu tamamlayan sekilde, genel ölçekte göreceli olarak homojen mekansal dagılım gösteren sahsa karsı olaylar, yerel ölçekte mekansal kümelenme veya mekan-zaman kümelenmesi göstermemis ve bununla birlikte darp olaylarında mekan-zaman ayrısması gözlemlenmistir.
Özet (Çeviri)
This study explores incidents in a spatial and temporal context to achieve suitable strategies for urban planning and policing in crime prevention/reduction. For this purpose, ?space? and ?time? related incidents are analyzed through ?new crime ecology? theories within the designed ?loose-coupled? GIS-based system at ?mezo?-?micro? ecological levels in a case area within Ankara Metropolis, in 2000. Its main argument is that incidents display differences in the spatial and/or temporal distribution among planned, squatter, and in-transition settlements. In exploring distribution of incidents at global and local scales, it also searches the validity and critical adaptability of the new theories developed/practiced in North American and European countries. In line with new theories, incidents at global scale displayed clustering in space and time. Generally, incidents in aggregate, concentrated mostly in planned; less in in-transition; least in squatter areas; and particularly during spring-summer months. However, incidents against people and against property predominated respectively in squatter and planned areas, and between 18:00-00:00, and 00:00-08:00. As for local scale, incidents in aggregate, displayed spatial interaction (clustering), but no space-time interaction. Spatial distribution in time suggested that incidents persistently occur mainly in planned areas. v Incidents against property displayed highest level of spatial, and also temporal clustering at global scale; and particularly spatial clustering (particularly for commercial burglaries/thefts) and space-time clustering (for residential burglaries) at local scale. Complementarily, relatively homogenous global scale spatial distribution of incidents against people is accompanied by their non local scale spatial clustering or space-time clustering, whereby space-time dispersion was observed for simple batteries.