Hierarchical maximal covering location problem with referral in the presence of partial coverage
Kısmi kapsamanın olduğu durumda sevk etmeli hiyerarşik maksimum kapsama yerleşim problemi
  1. Tez No: 201920
  2. Yazar: ÖZGÜN TÖREYEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA KARASAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hiyerarsik Maksimum Kapsama Yerlesim Problemi, kısmi kapsama, sevk, Genetik Algoritma, Hierarchical Maximal Covering Location Problem, partial coverage, referral, Genetic Algorithm
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Maksimum talebi karsılamak için aralarında ardıl dahil bir hiyerarsi bulunan p saglık merkezi ve q hastaneyi yerlestirme problemini ele aldık. 3 tür talep vardır: yalnızca alt-seviye hizmete ihtiyaç duyan talep, yalnızca üst seviye hizmete ihtiyaç duyan talep ve hizmetlerin ikisine birden aynı zamanda ihtiyaç duyan talep. Bir talep noktasındaki bütün talep bölünmeksizin iki yoldan biriyle karsılanabilir; talep ya iki seviye hizmeti de saglayan hastane tarafından karsılanacaktır ya da saglık merkezi üzerinden hastaneye sevk edilecektir. Bunun nedeni, bir talep noktasının bütün seviyelerdeki hizmet ihtiyaçları karsılanmadıkça, kapsanmamıs sayılmasıdır. Bu zorunlulugun diger tarafı ise bir saglık merkezinin üzerinde toplanan talebi hastaneye sevk etmeye uygun olmaması durumunda, saglık merkezinin kurulamayacak olmasıdır. Sevk, hastanelerin saglık merkezlerini kapsaması olarak tanımlanmıstır. Biz bu karmasık hiyerarsik yapıya aynı zamanda kısmi kapsama ekledik; söyle ki talep minimum kritik uzaklıga kadar tamamıyle kapsanır, maksimum kritik uzaklıktan sonra hiç kapsanmaz ve bu iki uzaklık arasında uzaklık arttıkça düsen bir kaliteyle kapsanır. Kısmi kapsamanın oldugu durumda sevk etmeli hiyerarsik maksimum kapsama yerlesim problemi adını verdigimiz problem için bir karısık tamsayı programlama formülasyonu gelistirdik. Küçük ölçekli problemleri GAMS ile optimal olarak çözdük. Büyük ölçekli problemler için ise, hızlı ve kaliteli sonuç veren bir Genetik Algoritma gelistirdik. Gelistirdigimiz Genetik Algoritma'yı büyüklügü 1000 noktaya kadar çıkan rastgele olusturulmus problemlerde test ettik.
Özet (Çeviri)
We consider a hierarchical maximal covering location problem to locate p health centers and q hospitals in such a way that maximum demand is covered, where health centers and hospitals have successively inclusive hierarchy. Demands are 3 types: demand requiring lowlevel service only, demand requiring high-level service only, and demand requiring both levels of service at the same time. All types of requirements of a demand point should be either covered by hospital providing both levels of service or referred to hospital via health center since a demand point is not covered unless all levels of requirements are satisfied. Thus, a health center cannot be opened unless it is suitable to refer its covered demand to a hospital. Referral is defined as coverage of health centers by hospitals. We also added partial coverage to this complex hierarchic structure, that is, a demand point is fully covered up to the minimum critical distance, non-covered after the maximum critical distance and covered with a decreasing quality while increasing distance to the facility between minimum and maximum critical distances. We developed an MIP formulation to solve the Hierarchical Maximal Covering Location Problem with referral in the presence of partial coverage. We solved small-size problems optimally using GAMS. For large-size problems we developed a Genetic Algorithm that gives near-optimal results quickly. We tested our Genetic Algorithm on randomly generated problems of sizes up to 1000 nodes.