Cognitive aspects of conceptual modeling diagrams: An experimental study
Kavramsal modelleme diyagramlarının bilişsel özellikleri: Deneysel bir çalışma
  1. Tez No: 201968
  2. Yazar: ÖZKAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE SAY, DOÇ. DR. ONUR DEMİRÖRS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Psikoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Grafiksel Muhakeme, Göz Hareketleri, Sozel Protokol Analizi, Diagrammatic Reasoning, Eye Movements, Verbal Protocol Analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalısma grafiksel muhakeme ve kavramsal modelleme diyagramlarında hata bulma ile ilgilidir. Özellikle, konuya asina olan katılımcılar ile gösterimlere asina olan katılımcıların kavramsal modelleme gösterimleri üzerinde çalısırken sergiledikleri bilissel strateji ve davranıslardaki farklar çalısılmıstır. Konuya asina olan katılımcılar konu hakkında bilgi sahibidirler ama yazılım mühendisligi gösterimleri konusunda egitimleri yoktur. Öte yandan, gösterimlere asina katılımcılar yazılım mühendisligi gösterimlerinde egitim almıslardır ama konuya asina degillerdir. Ana deney ve takipçi deney, ayrıca, diagramların bazı özelliklerinin hata bulma davranıslarını nasıl etkiledigini çalısmayı amaçlamaktadır. Ana deneydeki katılımcı gruplarının performansları, sözel protokol verileri ve göz hareketi verilerinin analizi yoluyla çalısılmıs ve karsılastırılmıstır. ki farklı metodun birlesimi, detaylı analizleri güçlendirmistir. Takipçi deneyde diagramların bazı özelliklerinin problem çözmeyi nasıl etkiledigini daha detaylı görmek amacıyla yalnızca göz hareketi verileri kullanılmıstır. Her iki deney yoluyla, diyagramsal karmasanın muhakeme üzerinde negatif bir etkisi oldugu, diger yandan nedensel bag derecesinin grafiksel muhakemeyi gelistirdigi sonucuna varılmıstır. Ana deneyde grupların grafiksel muhakeme islemlerinde bazı farkların da oldugu gözlenmistir. Gösterimlere asina katılımcıların konuya asina olmamalarına ragmen hata bulma konusunda daha basarılı oldukları gözlenmistir. Bu çalısma göz hareketi verileri, sözel protocol analizi ve performans verilerinin yazılım mühendisligi gösterimlerinin bilissel incelemesine entegrasyonu sayesinde bilissel bilimler ve yazılım mühendisligi arasındaki etkilesimin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is about diagrammatic reasoning and error-finding in conceptual modeling diagrams. Specifically, the differences of the cognitive strategies and behaviors of notation-familiar participants versus domain-familiar participants working on conceptual modeling diagrams are inspected. The domain-familiar participants are experienced in the topic being represented, but they do not have any formal training in software development representations. On the other hand, the notation-familiar participants are educated in software representations, but unfamiliar with the topic represented. The main experiment and the follow-up experiment also aim to study how some properties of diagrams affect the error-finding behaviors. The participant groups? performances in the main experiment are investigated and compared by the analysis of verbal protocol data and eye movement data. The combination of the two different methods enhances detailed analyses. In the follow-up experiment, only eye movement data is involved to evaluate how some properties of diagrams affect problemsolving. By means of both experiments, it is concluded that diagrammatic complexity has a negative effect on reasoning whereas the degree of causal chaining improves diagrammatic reasoning. In the main experiment, some differences in the diagrammatic reasoning processes between the groups are observed, too. The notation-familiar participants are observed to be more successful in error-finding although they are unfamiliar with the topic. This study underlines the interaction of cognitive science and software engineering by integrating eye movement data, verbal protocol analysis and performance data into the cognitive inspection of software engineering notations.