Strategic and financial motivation and information systems outsourcing success
Stratejik ve finansal motivasyon ile bilişim sistemlerinde dış kaynak kullanım başarısı
- Tez No: 201970
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, İşletme, Computer Engineering and Computer Science and Control, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilisim Sistemlerinde Dıskaynak Kullanım Basarı Ölçüleri, Finansal Faktörler, Stratejik Faktörler, IS Outsourcing Success Measures, Financial Drivers, Strategic Drivers
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu tezde, bilisim sistemleri dıskaynak kullanım basarı ölçüleri ile stratejik ve finansal faktörler arasındaki iliskiler incelenmektedir. ?lgili literatür çalısmasından sonra, dört farklı kategoriye ait olan 14 sirket bilisim sistemlerinde dıskaynak kullanımı açısından incelenmektedir. Bu kategoriler: bilisim sistemleri satıcıları, bilisim sistemleri müsterileri, bilisim sistemlerini hem tedarik eden ve hem de sağlayan firmalar ve bilisim sistemleri sistem entegratörleri. Bu nedenle, konu içeriği hem müsterilerin hem de satıcıların bakıs açılarından irdelenmektedir. ?nceleme 3 asamada gerçeklestirilmektedir: Önce, sirketlerin özelliklerini bir araya getirmek için genel sorular ortaya atıldı, sonra, anketler yönetildi ve son olarak, finansal veri belgeleri sirket türüne göre hazırlandı. Sonuçlar, stratejik faktörler ile bilisim sistemleri dıskaynak kullanım basarı ölçüleri arasındaki iliski sayısının, finansal faktörler ile bilisim sistemleri dıskaynak kullanım basarı ölçüleri arasındaki iliski sayısından daha çok olduğunu göstermektedir. Bunun yanında, stratejik faktörler, bilisim sistemleri dıskaynak kullanım basarı ölçülerinin her birini etkilemektedir. Öte yandan, finansal faktörler bunlardan sadece ikisini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relations between information systems outsourcing success measures and strategic and financial drivers are investigated. After a study of the relevant literature, 14 organizations that belong to four different categories are investigated in terms of IS outsourcing. These categories are: IS vendors, IS outsourcers, firms that both procure and supply IS services, and IS system integrators. Thus, the subject matter is studied from both customers' and vendors' points of view. The investigation is realized in three steps: First, general questions were posed in order to gather the characteristics of organizations, then, questionnaires were conducted, and finally, financial data documents were prepared according to the type of the organization. The results show that the number of relations between strategic drivers and information systems outsourcing success measures are more than the number of relations between financial drivers and information systems outsourcing success measures. Besides, strategic drivers influence each of the information system outsourcing success measures, whereas financial drivers affect only two of them.