Stratejik yönetim ve kamu sektörü uygulamalarına yönelik bir araştırma
Strategic management and publec sector applications for a research
  1. Tez No: 265141
  2. Yazar: NUH MEHMET UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİLİ İBRAHİM ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Strateji, Plan, Planlama, Stratejik Planlama, Stratejik Yönetim, Kamu Sektöründe Stratejik Planlama ve Stratejik Yönetim, Strategy, Plan, Planning, Strategic Planning, Strategic Management, Strategic Planning and Strategic Management in the Public Sector
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Kamu yönetiminde süre gelen sorunların a?ılmasını sağlamak amacı ile uzun yıllardır devam eden idari ve mali reform arayı?ları neticesinde, özel sektör kaynaklı stratejik yönetim tekniği kamu kurumlarında uygulamaya geçirilmi?tir. Kamu örgütlerinde stratejik yönetimin ba?arısı, yönetimin sahiplenmesi ve desteği, insan kaynağının iyi yönetilmesi, idari kapasitenin ve örgütsel yapını geli?tirilmesi ile mümkün olabilecektir.Stratejik yönetimin kamu sektöründe uygulanmasının incelenmesi amacı ile bir alan ara?tırması yapılmı?, örneklem olarak belirlenen 10 kamu kurumunun Strateji Geli?tirme Birimlerinde çalı?anların, stratejik planlama, performans esaslı bütçeleme, iç kontrol, yönetim bilgi sistemleri, raporlama, örgütsel yapı ve idari kapasite hakkında görü? ve dü?ünceleri alınmı?tır.Çalı?manın birinci bölümünde, strateji, plan, planlama ve türleri genel bir inceleme konusu olarak ele alınmı?tır.?kinci bölümde, stratejik yönetimin tanımı, özellikleri, yararları, bazı kavramlarla ili?kisi, kullanılan analiz teknikleri ve özel sektörde stratejik yönetimin a?amaları incelenmi?tir.Üçüncü bölümde, kamu yönetiminde sorunlar, reform çalı?maları, kamu sektöründe stratejik yönetimin geli?imi ile DPT stratejik planlama ve yönetim süreci ayrıntılı olarak incelenmi?tir. Bununla birlikte stratejik yönetimin uygulanması, performans esaslı bütçeleme ve iç kontrol faaliyetleri ele alınmı?tır. Stratejik yönetim sürecinde insan kaynakları, örgüt kültürü ve yapısı, liderlik ve motivasyonun önemi üzerinde durulmu?tur.Dördüncü bölümde, stratejik yönetimin kamu sektöründe uygulanmasını incelemek ve değerlendirmek amacıyla 10 kamu kurumunun Strateji Geli?tirme Birimlerinde uygulanan anketin sonuçları değerlendirilmi?tir.
Özet (Çeviri)
.In order to overcome the continuing problems in public administration, as a result of the search for the administrative and financial reforms for many years, strategic management techniques originating from private sector were implemented in public institutions. The success of the strategic management in public organizations can be implemented by the being adopted and supported by the management, good management of human resources, administrative capacity and improving the organizational structure. A field survey was conducted for examining the implementation of the strategic management in public sector, the opinions and ideas of the employees of 10 public institution's Strategic Development Units about strategic planning, performance-based budgeting, internal controls, management information systems, reporting, organizational structure and administrative capacity have been investigated. In the first part of the study, strategies, plans, planning and types of planning have been taken as subject for a general investigation. In the second part, the definition of strategic management, its features, benefits, relationships with some concepts, and techniques used in analysis and the phases of strategic management in the private sector are studied.In the third part, the problems in public management, reform efforts, developments in strategic management in public sector and strategic planning and management process with the SPO have been examined in details. Moreover, the implementation of strategic management, performance-based budgeting and internal control activities are discussed. In the process of strategic management, human resources, organizational culture and structure, the importance of leadership and motivation are emphasized. In the fourth section, in order to review and evaluate the implementation of strategic management in the public sector, the the results of the implemented field survey at the Strategic Development Units of 10 public institutions have been assessed.