The analysis of children's writing: A study on the creative potential and rhetorical structure of written texts
Çocuk hikayelerinin analizi: Yaratıcılık potansiyeli ve metinlerin sözbilimsel yapısı üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 201975
  2. Yazar: MÜGE BATIRBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ZEYREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Psikoloji, Linguistics, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: yaratıcılık, farklı ve benzer düşünme, çocuk hikayeleri, sözbilimsel yapı, Sözbilimsel Yapı Kuramı, creativity, divergent and convergent thinking, children narratives, rhetorical relations, Rhetorical Structure Theory
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada yaratıcılık potansiyeli ve çocukların hikayelerinin sözbilimsel yapısı arasındaki ilişki incelenmektedir. Bu amaçla 12-15 yaşlarında, 44 ilköğretim öğrencisinden oluşan bir grup çocuğa, farklı düşünme ve benzer düşünme testleri ve sonu yazılmak üzere bir hikayeden oluşan bir dizi kağıt-kalem etkinliği uygulanmıştır. Farklı düşünme ve benzer düşünme testleri sonuçları, yaratıcı düşünme potansiyelini tahmin eden unsurlar olarak alınmıştır. Çocukların hikayeleri, içerdikleri sözbilimsel ilişkiler açısından incelenmiştir. Yaratıcılık potansiyeli farklı olan çocukların hikayelerinde de özellikle sözbilimsel ilişkiler açısından bir farklılık gözlenip gözlenmeyeceği ve aynı yaratıcılık potansiyeli grubundaki çocukların hikayelerinde grup olarak ortak sözbilimsel ilişkiler kullanıp kullanmadıkları araştırılmıştır. Çocukların hikayelerini analiz etmek için genişletilmiş vii sözbilimsel ilişki dağarcığı ile Sözbilimsel Yapı Kuramı (SBY) (Marcu, 2000 and Carlson and Marcu, 2001) kullanılmıştır. Çalışmaya katılan çocukların hikaye yazmayı bir atıfta bulunma eylemi olarak yorumladıkları bulunmuştur. Bu sonuç Marcu et. al (1999b) çalışmasında analiz edilen metin külliyatlarında en sık rastlanan ilave-detaylandırma ilişkisiyle uyuşmaz. Bunlara ek olarak, 7.sınıftaki çocukların benzer düşünme testindeki sonuçları ile metinde kullandıkları uydu tipi metin kısımlarının (metnin anlaşılmasında yardımcı rol oynayan temel söylem yapıtaşları) sayısının ters orantılı olduğu gözlenmiştir. Son olarak, yüksek kartildeki (çalışmaya katılanların en yüksek skoru alan; tepe %25'i) benzer düşünürlerin daha az EDU (temel söylem yapıtaşı) ve daha az söylem ilişki tipi ile hikayesel bir element yazmayı başardıkları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the relationship between creative potential and the rhetorical structure of children?s narratives. 44 middle school children (aged 12-15) were given a set of paper-pen activities including one divergent thinking test, one convergent thinking test and a story to be completed. Results of the divergent and convergent thinking tests were taken as the predictors to estimate the potential for creative thinking. Children were examined in terms of how they encode rhetorical relations in their writings. Whether a creative potential made a difference in children?s writings in terms of rhetorical relations they used, and whether v children within the same creative potential group used the same rhetorical relations in common were investigated. Rhetorical Structure Theory (RST) (Marcu, 2000 and Carlson and Marcu, 2001) was used in coding children?s writings. It was found that children in the study interpreted story writing as an act of attribution. This result is contrary to Marcu et.al (1999b), who found the elaboration-additional relation as the most frequent relation in their corpora. The study also found that there was an inverse relationship between the convergent thinking scores and the number of satellites (an EDU (elementary discourse unit) playing an auxilliary role for a text in question) for the 7th graders. Finally, it was found that high quartile (highest scorers in the study, top 25%) convergent thinkers were able to construct a narrative element with few number of EDUs and few number of discourse relation types.