Development of dental educational simulation with haptic device
Diş hekimliği eğitim simülatörü geliştirilmesi
- Tez No: 201976
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. E. İLHAN KONUKSEVEN, DOÇ. DR. ERKAN MUMCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Diş Hekimliği, Makine Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Dentistry, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sanal Gerçeklik, Haptic? Cihazı, Eğitim Simülatörü, Dis Hekimliği Eğitimi., Virtual Reality, haptic, education simulator, dental education
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Bilişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Medikal alandaki sanal gerçeklik uygulamaları son yıllarda büyük gelisme göstermistir. Gelismis görüntüleme tekniklerinden yola çıkarak elde edilen 3 boyutlu görsellestirmeler, anatomi eğitimi uygulamaları, cerrahi operasyon simülasyonları, sanal laparoskopi simülatörleri, sanal endoskopi, psikoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları bunlardan bazılarıdır. Bu eğitim uygulamalarının daha gerçekçi olabilmesi için dokunma hissi veren ?Haptik? cihazlar kullanılmaya baslanmıstır. ?Haptik? cihazlar sıradan veri giris araçlarının aksine kullanıcıya dokunma hissi aracılığıyla geri besleme de sağlarlar. vii Bu tez kapsamında bir bilgisayar, bir monitör, ?haptic? cihazı, özel gözlük enstrümanı,?stereovision?, kullanılarak dis hekimliği eğitimine yönelik bir simülasyon yazılımı gelistirilmistir. Sanal ortamda tüm çene modeli, sağlam ve çürük disler taklit edilmistir. Sistem kullanılarak çürük tanısı yapılabilmekte ve ardından çürük bölge temizlenebilmektedir. ?Yürüyen Küpler?, GPU kullanılarak Isın Fırlatma (Ray-Casting) gibi farklı görüntüleme yöntemleri uygulanmıs ve mukayese edilmistir. Sistem gelistirildikten sonra O.D.T.Ü Sağlık ve Rehberlik Merkezi ve Ankara Üniversitesi'nden dis hekimleri tarafından denenmis ve performans testleri yapılmıstır. Gelistirilen sistem sayesinde dis hekimliği preklinik eğitiminin çok daha gerçekçi ve etkili olmasını, öğrencilerin kliniğe daha hazır olarak çıkmalarını sağlamak mümkündür. Sistemin sağlayacağı temel avantajlar: hata yapma korkusu olmayan bir eğitim ortamı, zorlanılan uygulamaların tekrarlanabilmesi, öğrenci performanslarının nicel olarak değerlendirilebilmesi, gözetmen gerektirmeyen daha hızlı bir öğrenme ortamı ve eğitim masraflarının azaltılması olarak sayılabilir
Özet (Çeviri)
Virtual Reality (VR) applications in medicine had significant improvements. 3D visualization of various anatomical parts using advanced medical scanner images, anatomy education, surgery operation simulation, virtual simulator for laparoscopic skills, virtual endoscopy, psychotherapy and rehabilitation techniques are some of the VR applications in medicine. Integration of the haptic devices into VR applications increased quality of the systems. By using haptic devices, the user can not only feed information to the computer but can receive information from the computer in the form of a felt sensation on some part of the body. v In this thesis a dental education simulator is developed by using a computer, a monitor, a haptic device and stereoscopic devices. The entire jaw model, all teeth and decay is modeled in the virtual environment. It is possible to diagnose the decay and remove the decay region by using different dental instruments developed in the system. Different graphical rendering methods like Marching Cubes, Ray-casting on GPU are implemented and compared. The system is used by dentists from METU Health Center and Ankara University and performance tests are applied to the system. By this system it is expected to develop a more realistic and effective preclinical education. Several advantages offered by the simulator include: an effective learning environment without undue fear of mistakes, facilitation of repetition, provision of opportunities to quantitatively assess student skills, rapid training environment without an instructor and lower the cost of dentist training.