Türkiye'de yaygın olarak üretimi yapılan bazı sofralık zeytin çeşitlerinde iz element miktarlarının araştırılması
Investigation of trace element quantities in table olives which are wideness grown in Turkey
  1. Tez No: 201987
  2. Yazar: TUNA ASIGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET NERGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Table olive, Trace elements, Olive varieties, Processing methods
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Zeytin (olea europea L.), çok eski zamanlardan beri bilinen ve insanlık için en değerli armağandır. Zeytin ağacı, bereket ve bolluk, dalı ise barışın simgesidir. Zeytin meyvesi özellikle yağ bakımından çok zengin olup, bileşiminde karbonhidrat, mineral madde ve az miktarda da protein bulundurmaktadır. Araştırmacılar tarafından Güneydoğu Anadolu zeytinin ana vatanı olarak kabul edilmektedir. Zeytinlerin bileşimindeki oleuropein (acılık maddesi) birtakım işlemlerle giderildikten sonra insanlar tarafından tüketilir. Bu işleme sonucunda zeytinde bulunan mineral madde içeriklerinde değişmeler meydana gelir. Türkiye' de yetiştirilen sofralık zeytinlerin önemli bir kısmını Memecik, Gemlik, Edremit, Domat ve Uslu çeşitleri oluşturmaktadır. Üç ayrı işletmeden temin edilen farklı yöntemlerle hazırlanmış beş farklı zeytin çeşidindeki iz element miktarları araştırıldı. Analiz sonuçlarına göre, demir, bakır, çinko, kurşun ve kadmiyum miktarları zeytin çeşidi ve işleme metodlarına göre farklılık göstermiştir. Sofralık zeytinlerdeki iz element miktarlarına işletmenin etkisinin istatistiksel olarak önemli olduğu bulunmuştur. Anahtar sözcük: Sofralık zeytin, İz elementler, Zeytin çeşitleri, İşleme metodları
Özet (Çeviri)
Olive (olea europea L.) is known since ancient times and it is the most valuable present for humanity. Olive tree is the symbol of abundance and wideness and it is branch is peace? s symbol. Olive fruit is rich in oil and also carbohydrate, mineral matter, and a few quantity of protein found in its composition. İt is accepted by investigators that South-East Anatolia is the mother country of the olive. Olive fruit is consumed by human after removal of oleuropein, which is bitterness matter, in its composition. After this process, the changes in the amounts of mineral matter present in olive fruit occur. Considerable part of table olives grown in Turkey are Memecik, Gemlik, Edremit, Domat and Uslu. The amount of trace elements in five varieties of table olives, prepared by using different processing methods, obtained from three different plant was investigated. According to the results of analysis, iron, copper, zinc, lead and cadmium quantities showed differencess upon to the variety of olives and processing methods. The effect of table olive processing methods on the amount of trace elements was found to be significant statistically.