Ni(II) iyonlarının poli(2,5-dihidro-2,5-dimetoksifuran) üzerine adsorpsiyonu
Adsorption of Ni(II) ions on to poly(2,5-dihydro-2,5-dimethoxyfuran)
  1. Tez No: 202029
  2. Yazar: NURDAN ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ÖKTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Poly(2, 5-dihydro-2, 5-dimethoxyfuran), Adsorption, Cationicpolymerization, Heavy metal adsorption
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Poli(2,5-dihidro-2,5-dimetoksifuran), pDHMF, cis,trans-2,5-dihidro-2,5-dimetoksifuranın, DHMF, diokzan içerisinde SnCI4 ile polimerlestirilmesiyleelde edilmistir.pDHMF'ın Ni(II) iyonu adsorpsiyonunda maksimum adsorpsiyonunpH=6.5-7.0 aralıgında gerçeklestigi bulunmustur. Çalısma pH'sının hafifasidik olması tercih edilmis ve adsorpsiyon çalısmalarında çözelti pH'ları 6.5olarak belirlenmistir.Adsorplanan Ni(II) miktarı pH'ı 6.5'e tamponlanmıs çözeltilerdezamanla artmıs ve 60 dakika sonunda maksimum denge adsorpsiyonunaulasılmıstır. Maksimum denge adsorpsiyonu 250 ppm ve üstü derisimliçözeltilerde 8.0 mg Ni(II)/g pDHMF olarak elde edilmistir.pDHMF'ın adsorpsiyon kapasitesi, farklı derisimlerdeki NaOH ve KOHçözeltileri ile modifiye edilerek arttırılmaya çalısılmıstır. Modifikasyonislemlerinin adsorpsiyonun maksimum degere ulastıgı süreyi degistirmedigiancak, maksimum adsorpsiyon kapasitesini 4 kez artırdıgı bulunmustur.NaOH ve KOH modifikasyonlarının sagladıgı artıslar, daha önce ileriyesürülen yapıdaki karboksilik asit ve hidroksil gruplarının baz ile karboksilat(RCOO? +M) ve sodyum alkoksit (RO? +M) tuzuna dönüstügünüdesteklemistir.Kinetik çalısmalar adsorpsiyonların ikinci dereceden bir adsorpsiyonmekanizmasıyla gerçeklestigini göstermistir. Ayrıca, deneysel verilerinLangmuir izotermine uydugu görülmüstür.Anahtar Kelimeler : Poli(2,5-dihidro-2,5-dimetoksifuran), Adsorpsiyon,Katyonik polimerlesme, Agır metal adsorpsiyonu
Özet (Çeviri)
PoIy(2,5-dihydro-2,5-dimethoxyfuran), pDHMF, was obtained from thepolymerization of cis,trans-2,5-dihydro-2,5-dimethoxyfuran, DHMF, withSnCl4 in dioxane.The maximum adsorption of Ni(II) ions on pDHMF was found to takeplace in the pH range of 6.5-7.0. The adsorption solutions were preferred tobe slightly acidic and the pH of solutions were decided to be 6.5.The amount of adsorbed Ni(II) ions increased with time and reached tothe maximum equilibrium adsorption in 60 minutes. Maximum adsorption wasobtained as 8.0 mg Ni(II)/g pDHMF from solutions with 250 ppm or higherNi(II) concentrations in 60 minutes.In order to increase the adsorption capacity of pDHMF, it wasmodified with KOH and NaOH. The modification treatment did not make anychange on the period of maximum adsorption. However, the maximumadsorption capacity of the resins was observed to be increased for 4 times.The increases obtained supported the formation of carboxylate (RCOO? +M)and sodium alkoxide, (RO? +M), salts with the base treatment, as suggestedpreviously.The kinetic studies showed a second order adsorption mechanismwhich follows Langmuir isotherms with high correlations