AB sürecinde Türkiye turunçgil ihracatının yapısı, ortaya çıkan sorunlar ve çözüm yolları üzerine bir araştırma
A research on the structure of Turkey?s citrus fruit export with respect to the EU, problems and solutions
  1. Tez No: 202040
  2. Yazar: AHMET ZENGİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Turunçgil İhracatı, Avrupa Birliği, Turkey, Citrus Fruit Export, European Union
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Bu araştırmada Türkiye turunçgil ihracatının yapısı Avrupa Birliği (AB) perspektifinden değerlendirilirken iki yaklaşım benimsenmiştir. Bunlardan birincisi, Türkiye ve AB turunçgil ihracat yapısının makro verilerle değerlendirilmesidir. İkincisi ise özellikle turunçgil ihracatında ortaya çıkan sorunların İzmir ilindeki ihracatçı firmaların tamamıyla yapılan anket görüşmelerinden elde edilen sonuçlara göre belirlenmesidir. AB üyeliği için uyum zorunluluğu olan Ortak Tarım Politikası (OTP), Meyve Sebze Ortak Piyasa Düzeni, Türkiye turunçgil sektörünün uyumu açısından incelenmiş ve uyumda ortaya çıkabilecek sorunlara çalışmada yer verilmiştir. AB sürecinde, Türkiye turunçgil ihracatının geleceğine ilişkin tahmin ve değerlendirmeler, AB dışı alternatif pazarlar VI için de yapılmıştır. Türkiye'nin turunçgil üretim ve ihracat potansiyelinden yararlanmanın, iyi organize edilmiş, yüksek kaliteli ürün ve pazarda süreklilik ilkelerine odaklı bir ihracat yapısına bağlı olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmada, ayrıca, etkin bir ihracat yapısı oluşumunu engelleyen sorunlar belirlenmiş ve belirlenen sorunlara ilişkin çözüm önerileri de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, two approaches have been taken in order to examine the structure of Turkey?s citrus fruit export from the viewpoint of the EU. The one is the evaluation of Turkey?s and the EU?s citrus fruit export structure via the macro data, and the other is the definition of problems occurring in Turkey?s citrus fruit export, via the survey with all citrus fruit exporters in İzmir. The EU Common Agricultural Policy (CAP) and the Fruit and Vegetables Common Market Organisation (CMO), Turkey must adapt for the accession, have been analysed from the viewpoint of Turkey?s citrus fruit sector?s adaptation, and the problems that might take place in the progress have been discussed in the study. Having regard to the future of Turkey?s citrus export concerning the EU progress, the projections and evaluations have also been made for the alternative citrus markets except the EU countries. It has been concluded that having benefits from VIII Turkey?s citrus production and export potential is depended on such an export structure that well-organised, based on high quality product and market stability principles. Furthermore, in the research, the problems that impede an effective citrus export structure have been defined and solutions inclined towards those problems have been given.