Atmosferik plazma kullanılarak doğal liflerinin yüzeysel özelliklerinin değiştirilmesi üzerine bir araştırma
A research about changing the surface properties of natural fibers by using atmospheric plasma
- Tez No: 202039
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESEN ÖZDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Mühendislik Bilimleri, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Chemistry, Engineering Sciences, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Plazma, atmosferik plazma, hava plazma, argon plazma, yüzey modifikasyonu, pamuk, yün, Plasma, atmospheric plasma, air plasma, argon plasma, surface modification, cotton, wool
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Küresellesen dünyada artan rekabet kosulları ve çevre sorunları tekstil sektörü için yeni arayıs ve anlayısları beraberinde getirmistir. Geleneksel tekstil terbiyesi islemleri yüksek enerji, su ve kimyasal madde tüketimine neden olan, kirlilik yaratan, maliyeti yüksek, çevresel atığa sebep olan ve ürünün performansını olumsuz yönde etkileyen islemlerdir. Yeni anlayıslar dahilinde, günümüzün sıkı ekonomik ve ekolojik taleplerini karsılayacak çok fonksiyonlu, basit ve çevre dostu yöntemlerin gündeme gelistirilmesi gerekmektedir. Plazma teknolojisi de bu anlamda önemli bir alternatif haline gelmektedir. Tez çalısmasında; doğal liflerden pamuk ve yün gibi lifleri hava ve argon olmak üzere iki farklı atmosferik plazma ortamında isleme tabi tutulmus ve yüzeyde meydana gelen modifikasyonlar farklı yöntemlerle incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In the globalizing word, increased competition terms and environmental problems bring about new search and mentalities. Conventional textile treatments are high energy and water consuming expensive processes which cause effluent and also affects the performance of the product in an unfavorable way. In the concern of new mentalities new methods which are multifunctional, easy, environment friendly and provide today?s strict economic and environmental demands have to be devoloped. In this concept plasma technology is is an important alternative for textile industry. In this thesis, natural fibers like cotton and wool were treated with air and argon atmospheric plasma and surface modifications were investigated by different methods.