Geosentetiklerle projelendirme ve zemin-geosentetik arayüzey sürtünme açılarının değişik geosentetik ve zemin türleri için araştırılması
Geosynthetics design and overview for soil-geosynthetic interface friction angles on different geosynthetics and soil types
- Tez No: 202056
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. RECEP YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geosentetik, arayüzey, sürtünme açısı, geotekstil, Geosynthetic, interface, friction angle, geotextile
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 368
Özet
Geosentetik malzemeler son yıllarda, geoteknik mühendisligi uygulamalarında teknik olarak avantajlı ve ekonomik çözümler sagladıklarından tercih edilmektedir. Baslangıçta sınırlı sayıdaki uygulamalarda kullanılan bu malzemeler, konvansiyonal yöntemler ve malzemeler ile çözülemeyen bazı uygulamalarda, getirdikleri yenilikçi ve sasırtıcı çözümlerden dolayı dünya üzerindeki kullanımları hızla artmaktadır. Tezin ilk bölümlerinde, geosentetik malzemelere genel bir bakıs yapılmıs, bu sınıftaki malzemeler hakkında bilgi verilmistir. Sonraki bölümlerde farklı geosentetik malzemelerin fonksiyonları, kullanım alanları ve üretim yöntemleri ile birlikte ham madde türleri anlatılmıstır. Son bölümünde zemin-geosentetik arayüzey kayma davranısı, literatürde bu konuyla ilgili arastırmalardan faydalanılarak incelenmis, ilgili parametrelerin önemi açıklanmıstır.
Özet (Çeviri)
Geosynthetics materials are preferred to be used in geotechnical engineering applications since a few decades as they supply economic solutions and many advantages. From very limited applications in the beginning, the usage of those materials are increasing all over the word bringing innonative and surprising solutions which many of cannot be solved with conventional methods and materials. In the first chapters of the thesis. a general wiev of geosynthetics have been given dealing with this family?s products and definitions of them. In the following chapters the functions of the different geoseynthetics materials, their usage areas and the production methods with raw materials are explained in great detail. In the last chapter soil-geosynthetic interface friction behavior was examined from the literature explaining the importance of the intrested parametres.