Ucuz adsorban kullanımıyla sulardan Cr(VI), fenol ve boyar maddelerin uzaklaştırılması
Removal of Cr(VI), phenol and textile dyes from wastewater by using low-cost adsorbents prepared from agricultural waste products
  1. Tez No: 202102
  2. Yazar: ESRA ÇAYLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Karbon, Piroliz, Adsorpsiyon, Biokütle
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tezde, endüstriyel zirai atıklardan aktif karbon üretilebilirliği ve bu aktif karbonların sularda Cr(VI), fenol ve boyar madde gideriminde kullanımı üzerine çalışılmıştır. Atıklardan aktif karbon üretiminde kimyasal aktivasyon yöntemi uygulanmıştır. Kimyasal aktivasyonda atıklar belli oranlarda H3PO4 ve ZnCl2 çözeltileri ile emdirilmiş, etüvde 24 saat bekletildikten sonra 450ºC'de 2 saat pirolizlenmiştir. Yapılan bu işlemler sonunda, elde edilen aktif karbonların atık sularda bulunan Cr(VI), fenol ve boyar maddeleri uzaklaştırma kapasiteleri adsorpsiyon yöntemi ile tayin edilmiş ve adsorpsiyn izotermleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The object of this study was to produce low-cost activated carbons by using agricultural waste products and then to remove Cr(VI), phenol and textile dyes from wastewater by using produced activated carbons. For this purpose, chemical activation method was applied to the agricultural waste. In chemical activation process, the wastes were impregnated with the solution of H3PO4 and ZnCl2 with known rates, then dried in oven for 24 h and pyrolized at 450ºC for 2 hours. The surface properties of produced activate carbons were investigated. Afterwards, the adsorption of Cr(VI), phenol and textile dyes from aqueous solutions onto activated carbons was carried out by varying the parameters such as pH and concentration to obtain maximum adsorption capacity. The isothermal data was described by the Langmuir and Freundlich equations. Keywords : Activated Carbon, Pyrolysis, Adsorption, Biomass