Alabalıklarda (Oncorhynchus mykiss, walbaum) enfeksiyöz pankreatik nekrozis (IPN) hastalığının teşhisinde enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) yönteminin geliştirilmesi
Development of enzyme linked immunosorbant assay (ELISA)method for diagnosis of infectious pancreatic necrosis disease in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, walbaum)
- Tez No: 202114
- Danışmanlar: PROF. DR. HAŞMET ÇAĞIRGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Su Ürünleri, Veteriner Hekimliği, Science and Technology, Aquatic Products, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Balık hastalıkları, IPN, ELISA, salmonid balıklar, teşhis, Viral fish disease, IPN, ELISA, salmonid fish, diagnosis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Enfeksiyöz pankreatik nekrozis (IPN), genç salmonid balıklarda yüksek mortalite ile seyreden ve önemli ekonomik kayıplara neden olan akut bulaşıcı viral bir hastalıktır. Bu tezde hastalığının teşhisinde standart bir metot olan enzim linked immunosorbent assay (ELISA) yönteminin geliştirilmesi ve IPN hastalığının teşhisi için kullanılması amaçlanmıştır. Enfeksiyöz pankreatik nekrozis virusunun (IPNV) teşhisi hücre kültüründe izolasyonu takiben serolojik tekniklerle identifikasyon ile yapılmaktadır. Bu çalışmada indirekt çift antikor ELISA yöntemi kullanılmıştır. Bunun için IPNV'nin VR 299, Sp ve Ab serotipleri pürifiye edilmiş ve bu serotiplere karşı tavşan ve kobaydan hiperimmun serum elde edilmiş ve bu antikorlar testte kullanılmıştır. Testin spesifitesini belirlemek için salmonid balıklarda hastalığa neden olan diğer viruslardan enfeksiyöz hematopoetik nekrozis virus (IHNV) ve viral hemorajik septisemi virusu (VHSV) kullanılmış ve çapraz reaksiyon görülmemiştir. Testin sensitivitesi VR299 serotipi için DKID50 değeri 10 6,6 /ml, Ab serotipi için DKID50 değeri 10 6,8 /ml ve Sp serotipi için DKID50 değeri 10 7,3 /ml olarak tespit edilmiştir. VI Sonuç olarak IPN hastalığının teşhisi için geliştirilen ELISA yönteminin hızlı, basit ve ekonomik bir yöntem olarak kullanılabileceği düşüncesine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Infectious pancreatic necrosis (IPN) is an acute contagious disease and causes high mortality and significant economic losses in young salmonid fish. In this thesis, ELISA that is used as a standart method was developed to be used for diagnosis of IPN. The diagnosis of IPN virus is made by virus isolation followed by serological identification technics. In this study sandwich ELISA technics was used. Fort his purpose VR299, Sp, and Ab serotypes of infectious pancreatic necrosis virus was purified and then hiperimmun sera were produced in rabbit and gine pigs against these serotypes. Finally these antibodies were used in the test. Other viruses like infectious hematopoietic necrosis virus and viral hemorrgagic septisemia virus that cause diseases in salmonid fish were used to determine the specificity of the test and cross reaction was not seen. Sensitivity of the test was found to be TCID50 10 6.6 /ml, 10 6.8 /ml, and 10 7.3 /ml for VR299, Ab and Sp respectively. VIII As a result, development of ELISA method was considered to be simple, rapid, and economic method to be used for diagnosis of ınfectious pancreatic necrosis disease.