Serotonin'e spesifik moleküler damgalı polimerlerin hazırlanması ve karakterizasyonu
Preparation and characterization of molecularly serotonin imprinted polymers
  1. Tez No: 202115
  2. Yazar: BURCU OKUTUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZMİ TELEFONCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Serotonin, Moleküler Damgalı Polimerler, Yıın Polimerizasyonu, Katı Faz Ekstraksiyonu, Serotonin, Molecularly imprinted polymer, Bulk Polymerisation, Solid Phase Extraction IX
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Hedef bir molekülü kendi doal ilgi ve spesifikliine göre balama özelliine sahip biyomimetik reseptörlerin sentezi ve dizaynı biyorganik kimya ve biyokimya aratırmalarının balıca amacıdır. Yapay makromoleküler reseptörlerin oluturulması için gelitirilen tekniklerden biri de moleküler damgalı polimerlerdir(MIP). Moleküler damgalama yönteminde, kalıp molekül ve fonksiyonel monomerler arasında prepolimerizasyon aamasında kovalent veya kovalent olmayan etkileimler ile spesifik kimyasal yapılar meydana gelir. Pre-polimerizasyon reaksiyonu sonucu oluan yapılar çapraz balayıcı ve uygun çözgen(porojen) varlıında polimeri oluturur. Kalıp molekül uygun koullar ile polimerden uzaklatırıldıktan sonra kalıp molekül tekrar ortama konulduunda tanınmasını salayacak spesifik bölgelere geri balanır. laçlar, karbohidratlar, pestisitler, amino asitler, peptidler ve proteinler hedef(kalıp) molekül olabilir. Moleküler damgalı polimerler; biyosensörlerde, kromatografik ayırımlarda, katı faz ekstraksiyonunda ve sentezlerde son yıllarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Serotonin baırsak enterokromafin hücrelerinde(%95) ve merkezi sinir VI sisteminde(%5) esansiyel amino asit triptofandan sentezlenen bir nörotransmitterdir. Plazmada trombositlerde depolanır.Yorgunluk, migren, obezite, izofreni gibi bir çok hastalıın olumasında ve tedavisinde etkin rol oynar. Serotoninin biyolojik sıvılarda tayininde flurometrik yöntemler, radyo immunoassay(RIA), yüksek performans sıvı kromatografisi kullanılmaktadır. Serotoninin plazmada kolay okside olması ve benzer indol yapılı bileiklerin ölçüm esnasında giriim yapması nedeniyle yeni yöntemlerin gelitirilmesi gerekmektedir. Bu çalımada, vücut sıvılarından serotonini yüksek seçimlilikte tanıyabilecek serotonin damgalı polimerik reseptörlerin hazırlanması ve karakterizasyonu hedeflenmitir. Farklı polimerizasyon yöntemleri denenmitir(yıın, çöktürme, süspansiyon). Serotonini tanıma yetenei en iyi bulunan yıın polimerizasyonunun optimizasyon çalıması olarak uygun monomer(ler), çözgen(porojen), insiyatör, polimerizasyon koulları ve polimere geri balama koulları denendi. Farklı serotonin bileiklerinin serotonin damgalı polimerde tanınma yeteneine bakıldı. Hazırlanan polimerlerden serotonini tanıma yetenei en iyi bulunan polimer katı faz ekstraksiyonunda kolon dolgu maddesi olarak kullanılarak tam kan ve plateletce zengin plazmadan serotonin tayini yapıldı.
Özet (Çeviri)
The creation of synthetic tailor-made receptors capable of recognizing desired molecular targets with high affinity and selectivity is a persistent long-term goal for researchers in the fields of bioorganic chemistry and biochemistry research. One way of generating artificial macromolecular receptors is through the molecular imprinting of synthetic polymers. In the process of molecular imprinting, a molecular template (print molecule) is used to direct the arrangement of the functional monomers around the template (covalently or non-covalently), which are then chemically fixed by copolymerization with a cross-linking monomer. This results in a rigid polymer matrix embedding the template. Removal of the template reveals recognition sites specific to the template and its close analogues. Drugs, pesticides, peptides and proteins can be template molecules. Molecularly imprinted polymers have been used for biosensors, solid phase extraction, chromatographic separations and catalysis in recent years. Serotonin is an indolic compound that is synthesized from the essential amino acid tryptophan in enterochromaffin cells(95%) and serotonergic neurons(5%). It?s stored in platelets in metabolism. Aberrations in its central nervous system function are thought to be involved in anorexia, anxiety, depression and schizophrenia. Serotonin can be analyzed by fluorometric methods, radio immunoassay and HPLC in body VIII fluids. Nevertheless serotonin can be oxidized easily and similar indolic compounds can be interfered the assays. Because of these reasons new methods should be developed for serotonin detection. In this study, we aimed to develop serotonin specific molecularly imprinted polymeric receptors to detect serotonin in body fluids. Different polymerization techniques were done(bulk, suspension, precipitation). Bulk polymerization technique is the most specific polymer for serotonin. The optimization studies; different monomer(s), porogen(s), initiator(s), polymerization conditions and rebinding conditions (for serotonin) were studied. The analogs of serotonin were also tested in prepared polymers. Serotonin, which is isolated from whole blood and platelet rich plasma, is analyzed by serotonin imprinted bulk polymers in solid phase extraction colons.