Nohutta (Cicer arietinum L.) antraknoza (Ascochyta rabiei) dayanıklılığı kontrol eden genler ile ilgili DNA markörlerinin nohut genomunda haritalanması
Mapping of dna markers controlling resistance gene to anthracnose (Ascochyta rabiei) in chickpea (Cicer arietinum L.) genome
  1. Tez No: 202116
  2. Yazar: ARZU YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHATTİN TANYOLAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut, Antraknoz Hastalıı, QTL Analizleri, Chickpea, Ascocyta Blight, QTL Analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Nohutta Antraknoz hastalıına dayanıklılıı belirlemek üzere C. arietinum (FLIP84-92C, dayanıklı) x C. reticulatum Lad. (PI 599072, hassas) ebeveynlerinin çaprazlanmasıyla oluturulan, 77 bireye sahip bir Rekombinant Kendilenmi Hat (RIL) populasyonunda, DNA markörleri kullanılarak QTL analizleri gerçekletirilmitir. 118 polimorfik RAPD marköründen 87'si (%74), toplam 889,1 cM uzunluunda 11 balantı grubu (BG) içeren bir balantı haritası oluturmutur. ki markör arası ortalama uzaklık 10 cM'dır. QTL analizleri sonucu BG1 ve BG3 üzerinde iki QTL belirlenmitir. Bu iki QTL üzerinde bulunan markörler Antraknoz hastalıına dayanıklı çeit gelitirmede kullanılma potansiyeli mümkün görünmektedir..
Özet (Çeviri)
To characterize the genetics of resistance to Ascochyta blight in chickpea using DNA markers, a population, consisted of 77 Recombinant Inbred Lines (RILs) derived from an interspesific cross of C. arietinum (FLIP84-92C, resistant parent) x C. reticulatum Lad. (PI 599072, susceptible parent) was used in this research. Among 118 polymorphic RAPD markers, 87 (74%) formed 11 linkage groups covering 889,1 cM with an average of 10 cM. Two QTLs were mapped on linkage group 1 and 3. Two QTLs together explained 31% of the total phenotypic variation for Ascochyta blight resistance. The markers on these two QTL may be used for marker assisted selection (MAS) in chickpea breeding programs to develop new resistant cultivars.