Semizotunda (Portulaca oleracea L.) farklı saklama koşullarının kalite ve besin içeriği üzerine etkileri
Effects of different storage conditions on the quality and nutrient content of purslane (Portulaca oleracea L.)
- Tez No: 202117
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM TUNCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Semizotu, saklama sıcaklığı, ambalaj, kalite, antioksidan kapasite, oksalik asit, Purslane, storage temperature, packaging, quality, antiradical power, oxalic acid
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Yeşil sebzeler arasında yer alan semizotu (Portulaca oleracea L.), bilinen en yaygın bitkiler sıralamasında 8. sırada olup, Dünya'nın pek çok bölgesinde yabani ot olarak geniş yayılım göstermekte ve Güney Avrupa, Akdeniz Ülkeleri ve Asya'da sebze olarak tüketilmektedir. İlk olarak yüksek omega-3 yağ asidi içeriği ile dikkat çekmiş, daha sonra diğer pek çok besin maddesince de zengin ve yüksek antioksidan nitelikli bir sebze olmasının anlaşılmasıyla semizotuna gösterilen ilgi giderek artmıştır. Ülkemizde semizotu köklü olarak demetlenmiş şekilde, herhangi bir soğutma uygulanmadan piyasaya sunulmaktadır. Köklü olarak demetleme beraberinde değişik hijyen sorunları getirmektedir. Ayrıca herhangi bir soğutma sistemi içinde saklanmaması kalite kayıplarının yanında muhtemel besin kayıplarına da neden olmaktadır. Bu çalışmada, ülkemizde de sebze olarak tüketilen semizotu için uygun saklama sıcaklığı ve koşullarının saptanmasının yanısıra hasat sonrası dönemde kalite ve besin içeriğinde meydana gelen değişimler izlenmiştir. Bornova koşullarında yetiştirilen Temmuz ve Eylül aylarında hasat edilen semizotları, köklü-demetli, PE torba (köksüz) ve PVC (köksüz) tabak olmak üzere üç farklı şekilde; 3 saklama sıcaklığında (5, 10 ve 20ºC) 7 gün süreyle depolanmış ve günaşırı alınan örneklerle genel kalite, renk, kuru madde, ağırlık kaybı, oksalik asit miktarı ve antioksidan güçte meydana gelen değişimler izlenmiştir. 5ºC saklama sıcaklığı her iki dönemde de pazarlama süresini uzatmıştır. PE torba ve PVC tabak hava hareketini engelleyerek ürünün etrafındaki oransal nemi arttırdığı için ağırlık kayıplarını köklü olarak saklama şekline göre daha iyi korumuştur. Sonuçlar semizotu için 5ºC'de ve PVC tabak içersinde saklamanın, geleneksel köklü-demetli ve herhangi bir soğutma uygulanmayan pazarlama şekline göre kaliteyi daha uzun süre koruduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purslane (Portulaca oleracea L.), a green vegetable, is the 8th most common plant known, and it has been widely spread around the World as a weed. It is consumed as a vegetable in Southern Europe, Mediterranean countries and Asia. Interest on purslane has first started with the discovery of its high omega-3 fatty acid content, and has been grown with the understanding of its richness of other nutrients and high antioxidant properties. In Turkey, purslane is harvested by pulling from the soil, and marketed in bunches with its roots after washing, at ambient temperatures. Marketing with roots bring different sanitation problems. Besides, marketing without any refrigeration, causes losses in quality, alongside nutrient losses. In this study, to determine the appropriate marketing temperature and conditions, the changes in quality and nutrient content was examined. Purslanes grown in Bornova in two different periods were harvested in July and August, and stored in three different temperatures (5, 10 and 20ºC) as bunches, in PE bags (without roots) and PVC clamshell food containers (without roots) for 7 days. Overall quality, color, dry matter, weight loss, oxalic acid content and antiradical power were assessed in every two days. 5ºC prolonged the marketing period. PE bags and PVC clamshell containers decreased the weight loss by restricting the air movement and increasing the relative humidity around the purslanes. Results showed that, 5ºC and PVC clamshell containers are more suitable for purslane than the conventional marketing method of bunches at ambient temperatures, in terms of quality.