Pamuk, poliamid ve poliester esaslı tekstil materyallerinde antimikrobiyel bitim uygulamaları üzerine bir araştırma
An investigation into antibacterial finishing treatments of cotton, polyamide and polyester based textile materials
- Tez No: 202224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK KUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Microbiology, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel kimyasallar, çapraz baglanma, elektrospin, plazma, antibakteriyel degerlendirme, islem kalıcılıgı, Antibacterial chemicals, crosslinking, electrospin, plasma, antibacterial evaluation, durability of treatment
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalısmada, tekstil endüstrisinde antibakteriyel amaçlı uygulanan kimyasal ürünler kullanıldıgında pamuk, poliamid, poliester ve mikro poliester kumasların performans ve antibakteriyel özelliklerinde meydana gelen degisimler arastırılmıs ve farklı aplikasyon tekniklerinin kullanılmasının islem üzerine etkileri incelenmistir. Bu amaçla kumaslar, konvansiyonel emdirmekurutma- fikse teknigi yardımıyla antibakteriyel kimyasallar, antibiyotik (amoksina), zeytin yapragı ekstraktı (oleuropein) ve çapraz baglayıcı kimyasal maddeler ile isleme sokulmustur. Aynı zamanda plazma ve elektrospin teknikleri uygulanarak elde edilen sonuçlar incelenmistir. Kimyasal maddelerin yapılarını arastırmak için FTIR-ATR analizleri kullanılmıs ve islem görmüs kumas yüzeylerinin SEM resimleri degerlendirmeler için incelenmistir. Son olarak, tüm kumasların mukavemet, renk degisimi ve antibakteriyel özellikleri ölçülerek sonuçlar karsılastırılmıstır. Birinci bölümde çalısmanın amacı, ikinci bölümde ise tekstillere yönelik antibakteriyel uygulamalar ile ilgili teorik ve deneysel çalısmalar anlatılmıstır. Üçüncü bölümde, deneysel çalısmada kullanılan kumaslar, antibakteriyel kimyasallar ve çapraz baglayıcı kimyasal maddeler, cihazlar, test organizmaları, yöntemler, kimyasal analizler ve aplikasyon teknikleri verilmistir. Dördüncü bölümde deneysel çalısmaların sonuçları verilerek degerlendirmeler yapılmıstır. Çalısma sonuçları, antibakteriyel uygulamaların kumasların antibakteriyel etkinlik ve kalıcılık özellikleri üzerinde etkili oldugunu göstermistir. Özellikle çapraz baglayıcı kimyasal maddeler ile islem ve plazma tekniklerinin kullanımı, antibakteriyel bitim isleminin kullanımında çesitli kazanımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the changes in performance and antibacterial properties of the cotton, polyamide, polyester, and micro polyester fabrics when treated with chemicals applied for antibacterial activity in the textile industry and evaluates the effects of different application techniques. For this purpose, the fabrics are treated with antibacterial chemicals, antibiotic, olive leaf extract (Oleuropein), and crosslinking chemicals through conventional pad-dry-cure application technique. Besides, the results obtained when applying the electrospin and plasma techniques are determined. The analysis of FTIR-ATR is used to investigate the chemical structures and the SEM photos from treated fabric surface are also considered for evaluations. Finally, the various performance properties of treated fabrics such as strength, color change and antibacterial properties are measured with relevant methods and comparisons are done. The first section gives the purpose of the study. The theoretical and experimental studies on antibacterial applications in textiles are given in the second chapter. The third chapter gives materials, antibacterial and crosslinking chemicals, measuring devices, test microorganisms, methods, chemical analyzes, application techniques used in the experimental study. The results and comments are given in the fourth section. The results of the study show that antibacterial applications are effective on the antibacterial efficiency and durability of fabrics. Crosslinking chemicals and plasma applications give some advances in antibacterial applications.