Farklı üretim yöntemlerinin tarhananın organik asit içeriği üzerine etkisi
The effects of different production techniques on the organic acid content of tarhana
- Tez No: 202225
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OZAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Gıda Mühendisliği, Biotechnology, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel kimyasallar, çapraz baglanma, elektrospin, plazma, antibakteriyel degerlendirme, islem kalıcılıgı
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalısmada, tekstil endüstrisinde antibakteriyel amaçlı uygulanan kimyasal ürünler kullanıldıgında pamuk, poliamid, poliester ve mikro poliester kumasların performans ve antibakteriyel özelliklerinde meydana gelen degisimler arastırılmıs ve farklı aplikasyon tekniklerinin kullanılmasının islem üzerine etkileri incelenmistir. Bu amaçla kumaslar, konvansiyonel emdirmekurutma- fikse teknigi yardımıyla antibakteriyel kimyasallar, antibiyotik amoksina), zeytin yapragı ekstraktı (oleuropein) ve çapraz baglayıcı kimyasal maddeler ile isleme sokulmustur. Aynı zamanda plazma ve elektrospin teknikleri uygulanarak elde edilen sonuçlar incelenmistir. Kimyasal maddelerin yapılarını arastırmak için FTIR-ATR analizleri kullanılmıs ve islem görmüs kumas yüzeylerinin SEM resimleri degerlendirmeler için incelenmistir. Son olarak, tüm kumasların mukavemet, renk degisimi ve antibakteriyel özellikleri ölçülerek sonuçlar karsılastırılmıstır. Birinci bölümde çalısmanın amacı, ikinci bölümde ise tekstillere yönelik antibakteriyel uygulamalar ile ilgili teorik ve deneysel çalısmalar anlatılmıstır. Üçüncü bölümde, deneysel çalısmada kullanılan kumaslar, antibakteriyel kimyasallar ve çapraz baglayıcı kimyasal maddeler, cihazlar, test organizmaları, yöntemler, kimyasal analizler ve aplikasyon teknikleri verilmistir. Dördüncü bölümde deneysel çalısmaların sonuçları verilerek degerlendirmeler yapılmıstır. Çalısma sonuçları, antibakteriyel uygulamaların kumasların antibakteriyel etkinlik ve kalıcılık özellikleri üzerinde etkili oldugunu göstermistir. Özellikle çapraz baglayıcı kimyasal maddeler ile islem ve plazma tekniklerinin kullanımı, antibakteriyel bitim isleminin kullanımında çesitli kazanımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study are; to determine the organic acids in tarhana with HPLC and also to determine the effects of different production parameters on the organic acid content of tarhana. For this purpose, the analysis methods, which are used for other foods anad materials, are exemined and procedured a method for organic acid?s in tarhana. By the way, a trail is performed to see the effects of different parameters on organic acid produced during fermentation. In this trial, fermentation time, yogurt content and storage method parameters are choosen and different variations are performed to see the effects. According these findings, all the applied parameters have an significant effect on lactic acid and also organic acid content of tarhana. Increasing the fermentation time was increased the acidity and organic acid content of tarhana. But after 48 hours this trend was down very slowly. By the way we should say that; in the first 48 hour of fermentation activity increases very much but than starts to slow down after 48 hours. Similarly the yogurt used in the recipe is increased, the acidity, lactic acid and organic acid content of tarhana was increased too. The highest acidity and organic acid was determined in the sample, which produced by using %75 yogurt in the recipe. But it is thought that increasing the amounth of yogurt should cause technological problems because of increase in the water and fat content. For storage method; when drying under the sun is used; total acidity, lactic acid and organic acid content of tarhana is higher than freezed samples. When the traditional sun drying method is used as a storage way. Total asidity, lactic acid and organic acid content are getting higher than freezed storage. Key Words; Tarhana, fermentation, acidity index, lactic acid