Bazı ön uygulamaların domates tohumlarında çimlenme ve çıkış üzerine etkileri
The effect of some pre-sowing treatments on the germination and emergence of tomato seeds
  1. Tez No: 202258
  2. Yazar: ZEYNEP CEREN ÖZALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT ŞENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Germination, priming, pre- sowing, emergence, KNO3, KH2PO4, tomato
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalısma; 2004-2005 yılları arasında Uludag Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait laboratuar ile Tat Tohumculuk A.S.' ye ait serada yapılmıstır. Rio Grande, King Rock, T-2 Improved ve 90/19 F1 domates çesidi tohumlarının çimlenme ve sürmeleri üzerine KNO3, KH2PO4 ve saf su uygulamalarının etkisi arastırılmıstır. Çalısmada %1 KNO3 ve %1 KH2PO4 konsantrasyonları kullanılmıstır. Uygulamalar 6, 12, 24, 36 saat sürelerle yapılmıstır. Arastırma sonucunda, Rio Grande domates çesidinin 12 saat saf su ile uygulama gören tohumları % 99.97, King Rock domates çesidinin 24 saat KH2PO4 ile uygulama gören tohumları %95.98, T-2 Improved domates çesidinin 12 saat KNO3 ile uygulama gören tohumları % 91.97 ve 90/19 F1 domates çesidinin 6 saat KH2PO4 ile uygulama gören tohumları % 89.31 ile en iyi sonucu vermislerdir. En iyi sürme oranı Rio Grande domates çesidi tohumlarında %100'lük degerle 6 saat ve 24 saat su uygulamasıyla elde edilirken, King Rock domates çesidi tohumlarında % 89.50 ile 6 saat KH2PO4 uygulamasından elde edilmistir. T-2 Improved domates çesidi tohumlarında % 93.00 ile 36 saat KNO3 uygulaması, 90/19 F1 domates çesidi tohumlarında da % 99.00 ile 36 saat KH2PO4 uygulamasından en iyi sürme oranı elde edilmistir. Kontrol tohumları ise uygulama yapılan tohumlara göre daha düsük çimlenme ve sürme oranını vermistir. Anahtar Kelimeler : Çimlenme, çimlenmeyi uyarma, ön çimlendirme, çıkıs, KNO3, KH2PO4, domates.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in the laboratory of Department of Horticulture Faculty of Agriculture Uludag University and in the greenhouse of Tat A.S. between 2005 and 2006 years. The effect of KNO3, destile water, KH2PO4 applications on the germination and emergence rates of tomato seeds. Rio Grande , King Rock, T-2 Improved, 90/19 F1 was investigated. % 1 concentrations of KNO3 and KH2PO4 were used in the study. The applications were conducted with periods of 6, 12, 24 and 36 hours. As a result of study, the best germination rates were obtained from the applications conducted for 12 hours destile water in seeds of Rio Grande (99.97%), 24 hours KH2PO4 in seeds of King Rock (95.98%), 12 hours KNO3 in seeds of T-2 Improved (91.97%) and 6 hours KH2PO4 in seeds of 90/19 F1( 89.31%). The best emergence rate was obtained from 6 hours and 24 hours concentration of destile water in seeds of tomato cv. Rio Grande (100%) whereas with cv. King Rock it obtained from 6 hours concentration of KH2PO4 (89.50%). 36 hours concentration of KNO3 in seeds of T-2 Improved the best results with respect to emergence (93.00%). Finally 36 hours KH2PO4 application gave the best emergence (99.00%) in seeds of 90/19 F1. Control seeds gave the lowest germination and emergence rates on the KNO3, KH2PO4 and desitile water treated seeds.