Fantazi iplik kullanımının örme kumaş performansına etkileri
The effects of fancy yarn usage on knitted fabric performance
- Tez No: 202279
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN KAVUŞTURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Örme kumas, fantezi iplik, senil iplik, fantezi kumas, kaynar su çekmesi, asınma direnci, patlama mukavemeti, egilme rijitligi, boyutsal özellikler, kopma mukavemeti, Knitted fabric, fancy yarn, chenille yarn, fancy fabric, boiled water shrinkage, abrasion resistance, bursting strength, bending rigidity, dimensional properties, breaking strength
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalısmada, fantezi iplik kullanımının örme kumas performansına etkileri incelenmistir. Fantezi iplik kullanımının örme kumas performansına etkilerini tespit edebilmek amacıyla akrilik, polyester, pamuk ve viskon olmak üzere dört farklı hammadde kullanılarak 3 Nm numaraya sahip senil ve makarna fantezi iplikleri üretilmistir. Üretilen fantezi iplikler düz örme makinesinde R-L düz örgü yapısında örülmüstür. Farklı hammadde ve fantezi iplik çesidinin, üretilen fantezi iplikler üzerindeki ve bu ipliklerin kullanıldıgı örme ve dokuma kumaslar üzerindeki etkileri incelenmistir. Degerlendirmeye tabi tutulan faktörlerin etkilerinin incelenmesi amacı ile, ipliklere ve kumaslara ait ölçülen özellikler SPSS istatistik programı kullanılarak degerlendirilmistir. Tüm test sonuçları % 95 güven aralıgında (% 5 anlamlılık seviyesinde) degerlendirilmistir. Çalısmada incelenen iplik özellikleri; kaynar su çekmesi, iplik asınma direnci ve kopma mukavemeti; incelenen kumas özellikleri ise boyutsal özellikler, asınma direnci, kopma mukavemeti, patlama mukavemeti ve egilme rijitligidir..
Özet (Çeviri)
In this study, an experimental work is presented which determines the effects of fancy yarn usage on knitted fabric performance. Chenille and macaroni fancy yarns having 3 Nm yarn number are produced with four different raw materials (acrilic, polyester, cotton and viscose). These fancy yarns are knitted on flat knitting machine in R-L knit structure. Woven fabrics were produced by the same yarns and they were compared with knitted fabrics. In order to determine the effects of the factors, measured properties of the yarn and fabrics are evaluated by SPSS statistical program. All test results are assessed at a confidence level of at least 95% (at most 5% significance level). The yarn characteristics investigated in this study are; boiled water shrinkage, yarn abrasion resistance, breaking strength and bending rigidity. The fabric characteristics investigated in this study are; dimensional properties, abrasion resistance,bursting resistance, breaking strength and bending rigidity.