Çeşitli fantazi ipliklerden örülen kumaşların ısıl özelliklerinin incelenmesi
A research on the thermal properties of knitted fabrics including different fancy yarns
- Tez No: 224080
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN ÖZDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fantazi iplik, ısıl konfor, ısıl özellikler, Fancy yarn, novelty yarn, thermophysiological comfort, thermal properties
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüzde Fantazi iplikler, farklı görünümleri ve kullanım özellikleri açısından önemli bir konuma sahiptirler. Kullanılan hammadde, üretim parametreleri (besleme hızı, büküm ve çekim özellikleri), makineye beslenen materyal özellikleri (farklı iplik, fitil veya bantlar) değiştirilmek suretiyle çok farklı özelliklerde fantazi iplikler elde edilebilmektedir. Farklı fantazi ipliklerden üretilmiş kumaşların özelliklerindeki farklılıklar, kullanım özellikleri açısından önem taşımaktadır.Yaşam kalitesinin daha da ön plana çıktığı günümüzde, tüketicilerin de bilinçlenmesiyle birlikte, vücut hareketi konforu ve estetik konforun yanı sıra, giysilerin ısıl özellikleri ve vücut ile etkileşimlerinin de göz önüne bulundurulması gerekliliği doğmuştur. Bu çalışmada, farklı hammaddelerden üretilmiş fantazi ipliklerin, farklı tipteki ve numaradaki varyasyonları için elde edilen kumaşlardaki ısıl konfor özellikleri incelenerek karşılaştırmalı bir analiz yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, fancy yarns became more and more important because of their special aesthetic appeal they impart to fabrics. A fancy yarn is one that differs from the normal construction of single and folded yarns by deliberately produced irregularities in its construction. Fancy yarns can be manufactured by using different production parameters and materials that can change their morphological structure and appearance completely. These differences in the structure also change the fabric properties and usages of them.Currently, comfort properties of textiles become more and more important. Consumers want to use textiles which have improved comfort characteristics.The aim of this thesis is to research thermophysiological comfort properties of fabrics knitted by different yarn types and counts.