Spor giysilik kumaşların performans özelliklerinin nanoteknolojik ürünler kullanılarak geliştirilmesi ve aplikasyon tekniklerinin karşılaştırılması
Advancing the performance properties of sportswear fabrics by nanotechnological products and the comparison of application techniques
- Tez No: 202295
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK KUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su / yag iticilik, nanoteknoloji, parçacık büyüklügü ve dagılımı, elektrospin, plazma, Water/oil repellency, nanotechnology, particle size and distribution, electrospin, plasma
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalısmada, sıvı iticilik amaçlı uygulanan nanoteknolojik ürünler kullanıldıgında spor giysilik kumasların performans özelliklerinde meydana gelen degisimler arastırılmıs ve farklı aplikasyon tekniklerinin kullanılmasının islem üzerine etkileri incelenmistir. Bu amaçla, islem görmüs kumasların su/yag iticilik, renk degisimi, renk haslıkları, mukavemet, açıga çıkan formaldehit miktarı, asınma dayanımı, temas açısı ve film tabakası dayanıklılıgı gibi çesitli performans özellikleri, ilgili yöntemlerle ölçülerek konvansiyonel ürünlerle karsılastırması yapılmıstır. Nano ve konvansiyonel tip kimyasalların spektrometrik yöntemlerle alınan yapı analizleri, parçacık büyüklügü ve dagılımı analizleri, kumas yüzeyinden alınan SEM görüntüleri sonuçları yorumlamakta kullanılmıstır. Ayrıca, elektrospin ve plazma tekniklerinin nano kimyasalların aplikasyonunda kullanımında elde edilen sonuçlar incelenmistir. Birinci bölümde çalısmanın amacı, ikinci bölümde tekstil yüzeylerinde sıvı iticilik özelliginin gelistirilmesi, nanoteknoloji ve tekstilde kullanımına yönelik teorik ve deneysel çalısmalar anlatılmıstır. Üçüncü bölümde deneysel çalısmada kullanılan materyaller, yöntemler, kimyasal analizler, aplikasyon teknikleri ve ölçüm cihazları verilmistir. Dördüncü bölümde deneysel çalısmaların sonuçları verilerek degerlendirmeler yapılmıstır, elektrospin ve plazma uygulamalarının kullanımına yönelik yaklasımlar belirlenmistir. Çalısma sonuçları, parçacık büyüklügünün sıvı iticilik bitim isleminin etkinligi, kalıcılıgı ve kumasların çesitli perfomans özellikleri üzerinde etkili oldugunu göstermistir. Elektrospin ve plazma tekniklerinin kullanımı da, söz konusu nano bitim isleminin kullanımında çesitli kazanımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the changes in performance properties of sportswear fabrics when treated with nano chemicals applied for liquid repellency and evaluates the effects of different application techniques. For this purpose, various performance properties of treated fabrics such as water / oil repellency, color change, color fastness, strength, formaldehyde amount, abrasion resistance and film layer resistance are measured with relevant methods and comparisons with conventional products are done. The chemical structure and particle size and distribution analyzes with spectrometric methods of nano and conventional chemicals, the SEM images from fabric surface are also considered for evaluations. Besides, the results which are obtained when applying the electrospin and plasma techniques are determined. The first section gives the purpose of the study. The theoretical and experimental studies on advancing the liquid repellency of textile surfaces, nanotechnology and applications in textile are given in the second chapter. The third chapter gives materials, methods, chemical analyzes, application techniques and measuring devices used in the experimental study. The results and comments are given, some approaches for usage of electrospin and plasma applications are determined in the fourth section. The results of the study show that particle size is effective on the efficiency and durability of liquid repellency treatment and various performance properties of fabrics. Electrospin and plasma applications give some advances in that nano treatment.