Siyah alaca ırkı ineklerde damızlıkta kalma süresi ve sürüden çıkarma nedenleri
Longevity and reason for culling of black piebald cows
  1. Tez No: 202307
  2. Yazar: NURCAN KARSLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Damızlıkta kalma süresi, Sürüden çıkarma, Sürü ömrü, Longevity, Culling, Herd life
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalısma temel olarak, sıgırlarda damızlıkta kalma süresini ve bunu etkileyen faktörleri, ayrıca sürüden çıkarma kararlarına dayanak olusturan nedenleri arastırmak amacıyla yapılmıstır. Bursa li Damızlık Sıgır Yetistiricileri Birligi'ne üye olan 66 isletmede yetistirilen Siyah Alaca ineklere ait bilgiler arastırmanın materyalini olusturmustur. Çalısma kapsamında yetistiricilerin egilimi ve motivasyon kaynakları ile barınak özellikleri, yem kaynakları, yem kullanımı, ürün-girdi fiyatlarına iliskin isletmeleri tanımlayıcı bilgiler elde etmeye yönelik bir anket yapılmıstır. Bunun yanında söz konusu isletmelerde yetistirilen ve çalısma süresince sürüden çıkan ineklere ait sürüden çıkma nedenleri kaydedilmis, damızlıkta kalma süreleri hesaplanmıstır. Yapılan anketlerden elde edilen verilerin hazırlanmasında MS Excel ve MS Access paket programları, basit variyans analizlerinde ise MNTAB istatistik programı kullanılmıstır. Ocak 2005-Mart 2006 tarihleri arasında incelenen 66 isletmenin 49'undan damızlık dısı tutulmus 102 bas inegin kaydı tutulmustur ve bu ineklere ait damızlıkta kalma süreleri Bursa Nilüfer ilçesi Akçalar Beldesin de ortalama 36,8 ± 2,60 ay olarak tespit edilmistir. Arastırma kapsamında sürüden çıkartılan ineklere ait sürüden çıkarılma nedenleri yetistiricilerin beyanları dogrultusunda kaydedilmistir. Yetistiriciler, sürüden çıkartılan yalnızca 26 inek için (%25) ikinci neden ve 2 inek için üçüncü neden (%2) gösterebilmislerdir. Sürüden çıkarılan 102 bas inegin %41'i yetistiricinin istegiyle sürüden çıkarılırken, %59'u zorunlu gerekçelerle sürüyü terk ettigi tespit edilmistir. stemli faktörlerden süt verim düsüklügü ve ihtiyaç fazlası damızlık satısların payları sırasıyla %4 ve %37 olarak saptanmıstır. stemsiz nedenlerle sürüden çıkartılan ineklerin %21'inin üreme sorunları, %20'sinin meme sorunları, %2'sinin yaslılık, %1'inin ölüm ve %5'inin sakatlık(ayak-tırnak problemleri) nedeni ile sürüden çıktıgı tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
This study basically carried out in order to determine longevity and factors effecting it, as well as to search reasons which are the basis of decisions for culling. Materials of this study consist of Black Piebald Cows raised in 66 businesses that are members of The union of Breeding Cattle Producers. In the scope of this study a questionnaire was carried out for obtaining definitive information about businesses, such as inclinations of producers, their sources of motivations, features of shelters, sources and usage of feed and input prices of product. In addition, reasons of culling and longevity of the cattle which are raised in these businesses and which are culled during this study are recorded and their duration in the breeding herd are calculated. For the preparation of the data, MS Excel and MS Acces package programs and for the analysis of simple variances, MINITAB statistic program were used. From 49 of 66 the examined businesses 102 culled cows were registered between January 2005 and Mach 2006 and average longevity duration of them are determined as 36.8 ± 2.60 mount in Akçalar town of Nilüfer which is a administrative district of Bursa. In the scope of the study, reasons of culling in terms of the culled cows are recorded in accordance with the statements of breeders. Breeders could show second reason of culling only for 26 cows (% 25 ) they could show third reason only for 2 cows (% 2). % 41 of the 102 culled cows are culled by the wish of breeder and %59 of them left the herd by necessary reasons. Rate of voluntary culling factors such as low milk productivity and sale as unnecessary for breeding are respectively %4 and %37 Rate of involuntary reasons of culling are listed as follows: 21 % reproduction problems, %20 udder problems, %2 old age, %1 death and %5 physical disability (foot and nail problems)