Selülozik kumaşların reaktif boyarmaddelerle boyanmasında UV absorblayıcı kullanımının bazı haslıklar üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation on the effects of UV absorber chemicals on some fastness which applicated on reactive dyed cellulosic fabrics
- Tez No: 202353
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHÇET BECERİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Reaktif boyama, reaktif boyarmaddeler, renk farkı, UV absorblayıcı, Günes Koruma Faktörü(GKF), yıkama haslıgı, ısık haslıgı, Reactive dyeing, reactive dyestuffs, color difference, Sun Protection Factor (SPF), washing fastness, light fastness
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalısmada, yazlık pamuklu kumasların reaktif boyarmaddeler ile boyanması ve sonrasında UV absorblayıcı uygulanması ile renk farkı, yıkama haslıkları, günes koruma faktörü ve ısık haslıgı üzerine etkileri arastırılmıstır. Deneysel çalısmada önce yaz mevsiminde kullanılan renklere uygun olarak pamuklu kumas reaktif boyarmaddeler ile boyanmıs, daha sonrada boyanan kumasların bir kısmına UV absorblayıcı kimyasal uygulanmıstır. Boyamada iki farklı konsanrasyon seçilmistir. Boyalar seçilirken yüksek fikse olma gücüne sahip çektirme metoduna uygun boyalar seçilmistir. Bu uygulamalardan sonra elde edilen kumaslarda, renk farklılıgına, günes koruma faktörüne, yıkama ve ısık haslıgına bakılmıstır. Sonuçlar çizelgeler halinde gösterilmistir. Elde edilen sonuçlara göre ,UV absorblayıcı kimyasalın reaktif boyarmaddeler ile boyanan pamuklu kumasların elde edilen günes koruma faktörü ve haslık degerleri üzerinde etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
Application of UV absorbing chemicals to the reactive dyed cotton fabrics and related color difference, washing fastness, light fastness and sun protection factors of the fabrics were investigated in this study. In the experimental part cotton fabric was dyed with reactive dyes at two different dye concentrations. After dyeing the UV absorber chemical was applied to the dyed samples. Reactive dye that have high fixation properties and suitable for exhaustion dyeing were selected. After dyeing, color difference, washing and light fastness and sun protection factors of the UV absorber cured fabrics were measured. The results were presented in Tables. According to the results obtained, UV absorbing chemical influenced the color, fastness and sun protecting properties of the reactive dyed cotton fabrics.